Hansgrohe maakt duurzaam watergebruik concreet
Hansgrohe zet zich al jaren in voor slim en duurzaam waterbeheer, met innovatieve ideeën zoals het hergebruik van douchewater om het toilet door te spoelen. Met oog op de toekomst bundelt Hansgrohe nu officieel de krachten met de Nederlandse scale-up Hydraloop om samen een geavanceerd grijswaterrecyclingsysteem te introduceren. Twee praktijkvoorbeelden zijn het Voco Brussels City North hotel en Rosa Hotel in Oostende.

Het compacte, kastformaat behandelingssysteem van Hydraloop verzamelt afvalwater van douches, baden en wasmachines, en condenswater van warmtepompen, airconditioningsystemen en wasdrogers – beter bekend als grijswater. Daarna zuivert en desinfecteert het dit grijswater via een innovatief biologisch proces. Het resultaat is hoogwaardig, gecertificeerd gerecycleerd water dat geschikt is voor niet-drinkbare toepassingen zoals toiletspoeling, tuinirrigatie en de wasmachine.
“De juiste balans vinden tussen gebruikservaring, efficiëntie, het behoud van hulpbronnen en regelgeving is een uitdaging”, zegt Hans Jürgen Kalmbach, CEO Hansgrohe Group. “Steeds meer certificeringen voor duurzaam bouwen stellen strengere eisen voor milieuvriendelijke bouwplannen. Wij zijn ervan overtuigd dat deze effectieve en betrouwbare oplossing van grijswaterrecycling op het juiste moment komt, zeker voor hotels, (semi-)openbare gebouwen en andere bouwprojecten met focus op duurzaamheid. Daarnaast pleiten we ook op politiek niveau voor meer meervoudig watergebruik. Circulaire oplossingen in gebouwen, waarbij verschillende waterkwaliteiten worden ingezet voor verschillende toepassingen, bieden enorme mogelijkheden. Om deze te benutten, moet het regelgevend kader aangepast worden om innovatie mogelijk te maken.”
Praktikvoorbeelden
Het Voco Brussels City North hotel zet volop in op comfort, innovatie én duurzaamheid. Dankzij de combinatie van verschillende Hansgrohe producten en het Hydraloop systeem wordt dagelijks aanzienlijk veel water bespaard. Het gebruikte douchewater van 58 kamers wordt door vijf Hydraloop units gezuiverd en hergebruikt voor toiletspoeling en tuinonderhoud. Dit betekent een jaarlijkse besparing van 1.212.000 liter water of 6.335 euro.
Ook Rosa Hotel, aan het strand van Oostende, zet sterk in op het verkleinen van zijn ecologische voetafdruk in alle dagelijkse operationele processen. Sinds de installatie van vier Hydraloop units worden alle toiletten in het gebouw doorgespoeld met herbruikbaar water. Op jaarbasis bespaart het hotel hiermee zo'n 730.000 liter drinkwater.
Strategische samenwerking
Door samen te werken met innovatieve en dynamische partners stimuleert het Hansgrohe de ontwikkeling van nieuwe baanbrekende watertechnologieën en hun snelle marktintroductie.
“We presenteerden tijdens ISH innovatieve technologieën voor waterrecycling, warmteterugwinning en drinkwateroptimalisatie die helpen om onze ecologische voetafdruk in het dagelijks leven te verkleinen. Douchen gaat verder dan alleen lichamelijke hygiëne – het is ook een moment van mentale herbronning. Om te garanderen dat deze wellnesservaring niet ten koste gaat van waardevolle hulpbronnen, combineren we innovatieve waterbesparende technologieën met systemische oplossingen, zoals Hydraloop.”