Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Hasselt bouwt windmolen op sportsite in Kiewit

De stad Hasselt heeft de procedure gestart voor de aankoop van een windmolen voor sportcentrum Kiewit. Door lokaal eigen energie op te wekken verduurzaamt de stad deze site en willen ze Hasselaren inspireren om groene stroom op te wekken.    

spotcentrum kiewit
Waar volgens Hasselt zeker toekomst in zit is het aansluiten van een hele wijk op een windmolen, om die wijk energieneutraal te maken. Het inschakelen van een windmolen bij de energiehuishouding van sportcentrum Kiewit is daar een voorbeeld van. De stad beoogt bewust de aankoop van een verticale windturbine. Dit type biedt verschillende voordelen. Zo moet de windmolen niet naar de windrichting gedraaid worden en staat deze lager bij de grond, waardoor hij minder opvalt in het landschap. Er is bovendien minder wind nodig om op te starten en de molen creëert minder schaduw. Deze zomer wil de stad een leverancier kiezen, zodat de plaatsing in het najaar volgt.
 
Eerdere projecten in Hasselt zijn de solar flower nabij het zwembad, de thuisbatterij aan de stedelijke werkplaatsen en de zonnepanelen op de daken van de stedelijke scholen.
 
De aankoop van de windmolen is niet de eerste duurzame investering voor het sportcentrum in Kiewit. Eerder werd de sporthal al bijkomend geïsoleerd, plaatste de stad zuinige ledverlichting en vernieuwden ze de verwarming en ventilatie. De weinige energie die ze nu nog nodig hebben, zullen ze met deze bijkomende investering duurzaam lokaal produceren. De windmolen vormt weliswaar niet de laatste investering op deze straks klimaatneutrale site. Ook de lichtmasten rondom de atletiekpiste wil de stad nog voorzien van ledverlichting. En er volgen nog duurzame investeringen in het dienstgebouw, o.m. het vervangen van de verwarming.
 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten