Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Hasselt maakt woonerf van de hele binnnenstad

Hasselt wordt de eerste centrumstad in Vlaanderen die de hele kernstad het statuut van woonerf geeft. De snelheidslimiet voor auto’s, motoren, fietsers en e-steps in de binnenstad wordt 20 km/uur. Voetgangers mogen er de hele breedte van de weg gebruiken en er mag in principe zelfs worden gespeeld, al mogen andere weggebruikers daarbij niet worden gehinderd. Anders dan in een fietsstraat, moeten fietsers in een woonerf rechts rijden. 

Hasselt maakt woonerf van de hele binnnenstad
Oliver Boehmer - bluedesign
Deze week worden de aangepaste verkeersborden geplaatst. Vanaf 5 augustus treedt het nieuwe reglement in werking. De maatregel geldt in het volledige centrumgebied dat door de Groene Boulevard wordt omzoomd. Door de binnenstad om te vormen tot woonerf wil het Hasseltse stadsbestuur de leefbaarheid en de verkeersveiligheid verhogen. Sluipverkeer wordt uit de stad geweerd. Parkeren in een woonerf is enkel toegelaten op de specifieke parkeervakken.
 
Volgens de politie wordt de wegeninfrastructuur in een woonerfzone het best zodanig aangepast dat de gewenste snelheid vanzelf ontstaat. Maatregelen die een vertragend effect genereren zijn bijvoorbeeld korte wegsegmenten, een smalle rijbaanbreedte of een ruw wegdek. Enkel verkeersborden plaatsen is volgens experts onvoldoende om het gewenste effect te behalen. 
 
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten