Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Hogeschool PXL ontvangt VN-duurzaamheidscertificaat

De Hogeschool PXL uit Hasselt kreeg als eerste Vlaamse onderwijsinstelling het ‘SDG Pioneer’-certificaat van Unitar, het United Nations Institute for Training and Research, de opleidingsorganisatie van de Verenigde Naties (VN) in Genève.

Hogeschool PXL ontvangt VN-duurzaamheidscertificaat  (1)
PXL werd hierin begeleid door Cifal Flanders, de lokale hub van Unitar in Vlaanderen. De hogeschool engageerde zich niet alleen in het Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO), maar startte ook een intensief opleidings- en toepassingstraject om duurzaamheid strategisch te verankeren in de volledige structuur van de hogeschool.
 
Het is een wereldwijde uitdaging om de opwarming van de aarde beneden de 2 graden te houden tegen het einde van de eeuw. Daarnaast staan we ook voor heel wat sociaal-maatschappelijke en economische uitdagingen. De Verenigde Naties hebben daarom 17 doelstellingen geformuleerd die we tegen 2030 wereldwijd moeten bereiken: de zogenaamde SDG’s of Sustainable Development Goals.
 
Deze SDG’s definiëren duurzaamheid rond vijf thema’s: milieuzorg, sociale inclusie, economische welvaart, werken aan geweldloos en ethisch handelen en het versterken van lokale en internationale samenwerking. Niet alleen overheden en bedrijven, maar ook organisaties worden gevraagd hieraan mee te werken.
 
Hogeschool PXL heeft begin 2021 de eerste fase van het Unitar opleidings- en implementatieprogramma succesvol afgerond en ontving daarom op 1 februari het SDG Pioneer-certificaat. Om dit certificaat te kunnen krijgen moet de ambitie en voortgang om de organisatie te verduurzamen kunnen worden aangetoond op vijf terreinen: kennisopbouw en netwerking, organisatieontwikkeling (bedrijfsstructuur en bedrijfscultuur), integratie in beleidsplanning, implementatie door middel van concrete acties en interne en externe communicatie.
 
“Onze hogeschool nam als eerste Vlaamse onderwijsinstelling deze SDG’s op in haar beleidsplan. Dit certificaat toont aan dat we niet enkel in woorden maar ook in daden inzetten op duurzaamheid”, zegt een trotse algemeen directeur Ben Lambrechts.
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten