Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Holcim werkt aan CO2-uitstoot met twee nieuwe producten

Dankzij zijn vele kwaliteiten blijft beton bij uitstek het meest efficiënte en gebruikte bouwmateriaal ter wereld. Maar er moet worden gestreefd naar koolstofneutraliteit om bij te dragen aan een duurzame ontwikkeling van onze samenlevingen. Holcim ging deze uitdaging aan en introduceert twee producten: ECOPact ZERO en ECOPact ZERO+.  

HOLCIM_ECOPact_1
Als het hoofddoel van de architect eruit bestaat om woningen, werkplekken, culturele centra en ontmoetingsplaatsen aan te bieden die optimaal comfort bieden aan de gebruikers, dan is beton voor hem een bondgenoot. Dit materiaal geeft hem de vrijheid om zijn creativiteit volledig tot uitdrukking te brengen en voldoet bovendien aan de vereisten inzake stevigheid, duurzaamheid van componenten en structuren, thermische inertie en akoestische weerstand. Beton neemt dan ook wereldwijd nog steeds een toonaangevende plaats in onder de bouwmaterialen.
 
Deze dominante positie impliceert voor de betonindustrie een nog grotere verantwoordelijkheid voor een duurzame ontwikkeling van onze samenlevingen. Zij moet actief deelnemen aan de vermindering van de ecologische voetafdruk van de bouwsector door het gebruik van koolstofarme producten voor te stellen en te bevorderen. Holcim echter, 's werelds grootste cementproducent, doet het zelfs nog beter met zijn ECOPact-concept, dat is onderverdeeld in twee CO2-neutrale producten: ECOPact ZERO en ECOPact ZERO+, reeds gelanceerd in de regio Brussel. ECOPact ZERO is beton dat bestaat uit cement en granulaten met een geringe ecologische impact. ECOPact ZERO+ is beton dat bestaat uit cement met een geringe ecologische impact en minstens 20% gerecycleerde granulaten.
 
Om de CO2-balans van beton zoveel mogelijk te reduceren, heeft Holcim het ECOPact-concept ontwikkeld. Dit is gebaseerd op zes strenge vereisten:
* het gebruik van grondstoffen met een geringe ecologische impact;
* geproduceerd in betoncentrales met het CO2-neutrale keurmerk van CO2logic en/of het CSC-label (Concrete Sustainability Council, Duurzaamheidsraad) van SGS.
* vervoer van het beton met Euro6-voertuigen;
* een analyse van het koolstofgehalte, die aan het einde van elk project door een externe organisatie wordt uitgevoerd en gevalideerd;
* compensatie van het aandeel van de onsamendrukbare CO2-uitstoot door te investeren in gecertificeerde duurzame ontwikkelingsprojecten in samenwerking met CO2logic;
* investeren in lokale duurzame ontwikkelingsprojecten.
 
In haar streven om volledig CO2-neutrale producten aan te bieden, heeft Holcim besloten om de CO2-uitstoot die het bedrijf tot nu toe niet naar tevredenheid heeft kunnen verminderen, te compenseren. Daartoe verleent zij financiële steun aan verschillende cookstoves-projecten met name in Azië en Afrika, die zullen bijdragen tot een doeltreffende bestrijding van de ontbossing in die gebieden.
Holcim wil zich ook op lokaal niveau engageren door een partnerschap aan te gaan met de Koninklijke Belgische Bosbouwmaatschappij voor haar 'Arboretums'-onderzoeksproject, dat zich richt op de voorbereiding en bijstelling van de Belgische bossen aan de klimaatverandering.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten