Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Ingewikkelde sanering fosforfabriek in Vlissingen afgerond

Na een jarenlange sanering van het voormalige Thermphosterrein in Vlissingen is de grond klaar voor gebruik. Zopas werd het terrein door Van Citters Beheer, verantwoordelijk voor de sanering, officieel opgeleverd aan North Sea Port. Bij die gelegenheid werd even teruggeblikt op de sanering, die even uniek als ingewikkeld was.

Ingewikkelde sanering fosforfabriek in North Sea Port afgerond (1)
“Deze sanering was, mede vanwege de aanwezigheid van verschillende gevaarlijke stoffen zoals fosfor en radioactieve materialen, een flinke uitdaging. Voor al die verschillende stoffen gelden andere gevaren en veiligheidsrisico’s, maar vooral ook andere handhavende instanties. Voor radioactiviteit veranderde ook nog eens de regelgeving en handhavingsnorm. Zo kwamen we steeds weer nieuwe uitdagingen tegen”, zegt directeur Dinro Hobbel van Van Citters Beheer.
 
“We danken alle betrokken partijen voor de veilige sanering van het Thermphosterrein. Als haven zullen we deze gronden opnemen in ons aanbod van vrije bedrijfsterreinen om de haven verder te ontwikkelen. We kijken uit naar een invulling met duurzame activiteiten. Dit zal immers in ons nieuw strategisch plan een belangrijke plaats krijgen”, verklaart Daan Schalck, CEO van North Sea Port.
 
Volgens Jo-Annes de Bat, gedeputeerde van de provincie Zeeland, is Thermphos gedurende lange tijd een echt hoofdpijndossier voor de provincie geweest. Uiteindelijk is de sanering toch binnen de tijd en het budget gelukt. “Deze sanering is een mooi voorbeeld voor andere regio’s, want nergens ter wereld is een fosforfabriek op een schone manier zoals hier opgeruimd. Over dat eindresultaat kunnen we tevreden zijn”, aldus de Bat.
 
De voormalige fosforfabriek Thermphos in North Sea Port in Vlissingen kwam in financiële problemen door een verslechtering van de markt voor fosforproducten en de noodzaak om te investeren in installaties. De fabriek ging in 2012 failliet. In oktober 2014 werd met de sanering gestart. De sanering is uniek, nog nergens ter wereld is een fosforfabriek echt 'opgeruimd'. De verwerking van het fosforslik gebeurt via voorbewerking in een filterpers (scheiding zuivere fosfor) en verbranding in een calciner (verbrandingsoven).
 
Het schoonmaken van het voormalige Thermphos terrein was een complexe klus die aanvankelijk veel vertraging opliep. De sanering werd geraamd op 129,5 miljoen €. Het Rijk, de Provincie Zeeland en North Sea Port hebben uiteindelijk samen de verantwoordelijkheid genomen en alle drie eenzelfde financiële bijdrage geleverd om de sanering tot een goed einde te brengen.

Beheer haveninfrastructuur

Ander nieuws: North Sea Port en hogeschool Zeeland HZ gaan samenwerken rond het beheer van de haveninfrastructuur. Bartjan Wattel, domeindirecteur Technology, Water and Environment van de hogeschool en COO Peter Van Parys van North Sea Port hebben hiervoor een langjarige samenwerkingsovereenkomst ondertekend.
 
De grensoverschrijdende haven werkt al rond assetmanagement. Het havenbedrijf in Vlaanderen en Zeeland zorgt er zo voor dat de haveninfrastructuur en bedrijfsmiddelen als wegen, kades en installaties optimaal worden beheerd. Dat kan alleen als je de technische, bedrijfskundige en financiële aspecten met elkaar weet te verbinden. De lectoraten Asset Management en Data Science van de HZ gaan het havenbedrijf daarbij ondersteunen. Zo krijgen de betrokken werknemers van North Sea Port dit jaar drie workshops van HZ-onderzoekers. Deze trainingen blijven de komende jaren op de agenda staan.
 
Andersom verzorgen deskundigen van North Sea Port gastcolleges op de hogeschool en kunnen studenten op excursie naar de haven en er stage lopen of afstuderen. De studenten kunnen zo kennismaken met de haveninfrastructuur en het beheer ervan. Ze krijgen van binnenuit zicht op hoe een haven zich ontwikkelt en zien diverse jobs in het havengebied van heel dichtbij. Omgekeerd leert het havenbedrijf van deze toekomstige werknemers nieuwe inzichten kennen.
 
De samenwerking richt zich ook op praktijkgericht onderzoek. North Sea Port en HZ bepalen in overleg welke zaken worden onderzocht. Naast assetmanagement en data science kan het onderzoek zijn op het gebied van organisatieontwikkeling en circulair bouwen.
 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten