Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Installatie voltooid van funderingen voor offshore windpark

DEME heeft met succes de installatie van 58 monopijlerfunderingen en twee funderingen voor offshore substations voltooid voor het offshore windpark SeaMade in de Belgische Noordzee. Op 2 januari landde de laatste monopijlerfundering op de zeebodem. Met een capaciteit van 487 MW is SeaMade het grootste offshore windpark in België. Voor het einde van dit jaar zal SeaMade hernieuwbare energie voorzien voor 485.000 Belgische gezinnen.

Installatie voltooid van funderingen voor offshore windpark

De installatiewerkzaamheden startten in september 2019 met de inzet van het offshore installatieschip Innovation. In de lente van dit jaar start de installatie van de turbines met het offshore installatieschip Apollo en met de haven van Oostende als laadhaven voor de 8,4 MW-turbines van Siemens Gamesa Renewable Energy. DEME zal ook alle inter-arraykabels installeren met het kabelinstallatieschip Living Stone, na de succesvolle installatie van de exportkabel.

Nieuwe grijper

Bij de installatie van de funderingen werd gebruik gemaakt van een nieuwe monopijlergrijper, gemonteerd op het offshore installatieschip Innovation. Dankzij de uitmuntende veiligheid, veelzijdigheid en nauwkeurigheid van deze nieuwe grijper kan de Innovation het hele jaar door monopijlerfunderingen installeren. Voor het volgende project van de Innovation zal bovendien een geluiddempingssysteem worden geïntegreerd om de onderzeese geluidshinder tijdens de installatieactiviteiten tot een minimum te beperken.

Grote stap

“Dit is een belangrijke mijlpaal voor de bouw van het grootste windpark van België. SeaMade betekent een grote stap voor de energietransitie van het land”, aldus Bart De Poorter, general manager DEME Offshore. “Dankzij de expertise van de teams konden we deze projectfase veilig en efficiënt afronden. Dit was ook het eerste succesvolle installatieproject met de nieuwe, innovatieve pijlergrijper. Nu bereiden we ons voor op een succesvolle installatiecampagne voor de inter-arraykabels en turbines.”

“We zijn er erg trots op dat we deze topprestatie kunnen bekendmaken. Dit was enkel mogelijk door de krachten te bundelen van een enthousiast SeaMade-team en zeer toegewijde aannemers, die zich allemaal geëngageerd hebben om dit uitdagende doel te bereiken binnen de gestelde termijn”, aldus Mathias Verkest, CEO bij SeaMade.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten