Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Investeringssteun voor drijvende zonnepanelen

De Vlaamse regering geeft voor het eerst investeringssteun aan een project van drijvende zonnepanelen. Floating PV nv zal 5 ha drijvende zonnepanelen bouwen op de plassen van het zandontginningsbedrijf Sibelco in Dessel en krijgt daarvoor maximaal 2 miljoen €. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein verwacht dat drijvende zonnepanelen een  hoger rendement opleveren omdat ze kunnen meedraaien met de zon en omdat ze langs beide zijden zonnecellen hebben.

zonnepaneel water
tsuchikure - stock.adobe.com

Drijvende zonnepanelen zijn een nieuwigheid in Vlaanderen. Het gaat om zonnepanelen die verschillende nieuwe technieken integrerenn: zonnetracking waardoor de panelen meedraaien met de zon, een zich aanpassende hellingshoek, dubbelzijdige zonnepanelen en actieve koeling. De graad van innovatie is bepalend voor de ondersteuning vanuit een speciaal fonds voor innovatieve hernieuwbare energieprojecten. De investeringssteun voor dit project bedraagt 25% van de in aanmerking komende kosten. Concreet gaat het om maximaal 2.046.452 €.
 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten