Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Jan De Nul en DEME bouwen energie-eiland in de Noordzee

Het Belgische consortium TM EDISON, gevormd door Jan De Nul en DEME, heeft de aanbesteding gewonnen voor de bouw van ’s werelds eerste kunstmatige energie-eiland. De funderingswerken voor het project dat zich situeert op 45 km buiten de Belgische kust en dat de naam Prinses Elisabeth Eiland zal krijgen, starten begin 2024 en zullen 2,5 jaar duren. Daarna kan gestart worden met de installatie van de hoogspanningsinfrastructuur over een oppervlakte van 6 ha. Die moet de toekomstige offshore Prinses Elisabeth windzone ontsluiten (3,5 GW) en België via bijkomende interconnectoren elektrisch verbinden met Groot-Brittannië en Denemarken (projecten Nautilus en Triton Link).

Jan De Nul en DEME bouwen energie-eiland in de Noordzee (1)

Het wordt het eerste kunstmatige energie-eiland ter wereld dat zowel gelijkstroom (HVDC) als wisselstroom (HVAC) combineert. Het gaat om zogenaamde hybride interconnectoren die een dubbele functie hebben en dus efficiënter zijn. Ze zorgen niet alleen voor stroomuitwisseling tussen landen, maar zijn ook verbonden met gigantische offshore windparken in de Noordzee die België op termijn van grote volumes hernieuwbare energie voorzien. Het kunstmatige eiland wordt gebouwd met betonnen caissons die worden opgevuld met zand. Er zijn ook een kleine haven en een helikopterplatform voorzien om de onderhoudsploegen op en van het eiland te brengen. 

In 2024 en 2025 worden de caissons gebouwd en geïnstalleerd. Die vormen de contouren van het eiland. Daarna wordt het eiland opgespoten en klaargemaakt voor de bouw van de elektrische infrastructuur. Om de bijkomende elektriciteitsstromen tot bij de consument te brengen, is het cruciaal dat de netversterkingsprojecten Ventilus en Boucle-du-Hainaut in parallel worden gerealiseerd. Elia streeft naar een volledige aansluitingscapaciteit van de windparken tegen 2030.

Jan De Nul en DEME bouwen energie-eiland in de Noordzee (2)
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten