Het centrum is een antwoord op de veranderde PMD-sorteerregels die in januari 2019 in België ingevoerd werden. Beter sorteren is een voorwaarde om efficiënter te recycleren. Om aan de nieuwe normen te voldoen moesten sorteercentra zich aanpassen of verbouwen. Val’Up bouwde meteen een gloednieuwe hypermoderne installatie vol technische snufjes. Om dit huzarenstuk in amper een jaar te kunnen opleveren, waren er op sommige momenten tot wel 200 medewerkers tegelijk aan de slag op de bouwwerf.
Het gebouw is 10.500 m² groot. Het sorteerproces is verdeeld over drie verdiepingen, tot een hoogte van 18 m. Het nieuwe sorteercentrum verwerkt 5.000 blauwe zakken per uur en kan veertien verschillende soorten materiaal sorteren. Twintig optische sorteertechnieken kunnen de verschillende soorten plastic afval herkennen en sorteren. Als daar in de toekomst nog andere soorten huishoudelijk afval zouden bijkomen, dan kan Val’Up de nodige optische technieken gewoon toevoegen.
Copyright: fotec.be
In de vorm van een design-and-build project werkte de Tijdelijke Maatschap Jan De Nul-Vauché een totaalpakket uit: van het ontwerp en de realisatie van een innovatieve sorteerinstallatie tot het volledige centrum errond. De sorteerinstallatie was dan ook de hoofdrolspeler tijdens het hele bouwproces: elke aanpassing aan het sorteerproces had een impact op de bouwplannen.
Een belangrijke innovatie op het gebied van PMD-sortering is het gebruik van twee enorme elektrische kranen in plaats van bulldozers om het materiaal te sorteren. In de meeste sorteercentra vervoeren bulldozers het afval uit grote verzamelbassins naar de transportband. Het ontwerp van TM Jan De Nul-Vauché vervangt deze bulldozers door elektrische kranen op rails boven de enorme opslagkuilen, ontworpen en aangeleverd door Jan De Nul. Niet alleen is dit een pak veiliger, het is ook efficiënter en milieuvriendelijker.
Copyright: David Plas
Naast de loods met de sorteermachine heeft het centrum nog drie andere sorteerhallen: één voor de stockage en twee voor de verwerking van het afval. Daar wordt het afval in balen geperst om dan door Fost Plus overgebracht te worden naar verschillende recyclagebedrijven. Het afval wordt in België gesorteerd en zal in België of in buurlanden worden gerecycleerd.
“De bouw van het sorteercentrum was een primeur voor ons. We stonden niet alleen in voor de bouw, maar ook voor het ontwerp van deze sorteerinstallatie. Onze ideeën en inventieve oplossingen hebben de klant overtuigd van onze expertise. We zijn bijzonder fier dat we in amper één jaar tijd een volledig nieuw sorteercentrum hebben opgetrokken dat bovendien een voorbeeld is voor de sector. We kunnen positief terugkijken op een leerrijke periode aan de zijde van onze partner Vauché en onze klant Val’Up”, aldus Dirk Van Rompaey, directeur Civiele Divisie bij Jan De Nul Group.