Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Jonge ondernemers geven batterijen een tweede leven

Energie opslaan door bestaande grondstoffen te hergebruiken is één van de grootste uitdagingen van vandaag. Sommige bedrijven spelen daar handig op in. De Brusselse start-ups Bilmo en Octave, de winnaars van de projectoproep van Bebat en Leefmilieu Brussel, hebben twee innovatieve projecten opgestart. Octave bouwt een energieopslagsysteem gemaakt van batterijmodules uit elektrische auto's, Bilmo levert energie aan bakfietsen met behulp van hergebruikte fietsbatterijcellen. 

Jonge ondernemers geven batterijen een tweede leven (3)
Octave werd in 2019 opgericht door drie ingenieurs die een duurzame oplossing wilden bieden voor elektriciteitsopslag. De onderneming biedt een slim antwoord op de groeiende behoefte aan flexibiliteit binnen het elektriciteitsnet. De start-up hergebruikt batterijen uit elektrische voertuigen en transformeert ze in een slim opslagsysteem om het elektriciteitsbeheer van zijn klanten te optimaliseren.
 
Het ‘Octave Cabinet’ is een middelgroot batterij-energieopslagsysteem, perfect geschikt voor het optimaliseren van het energiebeheer van kmo's of industriële sites. De batterij kan worden gebruikt om het zelfverbruik te verhogen, verbruikspieken te verminderen en zelfs het elektriciteitsnet mee in evenwicht te brengen. De eerste circulaire batterij van Octave heeft een capaciteit van 75 kWh en werd recent voor het eerst in gebruik genomen bij Terranova Solar, één van de grootste zonnepanelenparken in de Benelux. Deze samenwerking kwam tot stand met de steun van Interreg Europe. 
 
Het prototype van Bilmo is een bakfiets waarvan de batterij is samengesteld uit reeds gebruikte batterijen van zachte mobiliteitsoplossingen. De start-up werd opgericht in 2020 en is de eerste die dit volledig herbruikbare en herstelbare batterijsysteem in België aanbiedt. Deze innovatieve batterijen kunnen voor diverse toepassingen worden gebruikt, zoals het aandrijven van toestellen zoals een vergaderprojector of een koelkast en tal van andere gebruiksvoorwerpen. Dankzij haar vermogen en draagbaarheid is deze hoogtechnologische batterij enorm veelzijdig. Voor de productie van de batterijen deed Bilmo een beroep op Daurema.
 
De andere winnaars van de projectoproep van Bebat, OVAM en Leefmilieu Brussel komen uit Vlaanderen. Bij Project BatteryPackService en Hoogmartens worden cellen van afgedankte fietsbatterijen hergebruikt tot nieuwe blokbatterijen voor wegsignalisatie bij wegenwerken. Wegsignalisatie werkt momenteel uitsluitend op wegwerpbatterijen, en kan dus met herlaadbare batterijen heel wat duurzamer gebeuren. Er is al een prototype ontwikkeld voor het bijhorende laadstation.
 
Project Sunbat - Ministry of Solar en Electa (KU Leuven) focust zich op de afgedankte batterijen van elektrische bussen. Hun nieuwe functie is een stationaire batterij die hernieuwbare energie van zon en wind opslaat voor kmo’s die hun elektrische voertuigen snel willen opladen. Het is de eerste keer in België dat batterijen uit e-bussen worden hergebruikt.
 
 
 
 
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten