Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Jongeren willen ‘slim’ huis

De helft van de jongeren tussen 25 en 34 jaar wil graag een zogenaamd ‘slim’ huis. Ze zijn zodanig vergroeid met hun smartphone dat ze het mobiel bedienen van hun woning en zelfs het communiceren met hun huis beschouwen als een logische volgende stap. Twee op de drie Belgen die van plan zijn om tijdens het komende jaar te (ver)bouwen, willen investeren in huisautomatisering. Bij de 25- tot 34-jarigen overweegt bijna de helft om hun huis slimmer te maken. Dat blijkt uit een onderzoek dat marktonderzoeksbureau TNS bij 1.600 Belgen uitvoerde in opdracht van Niko, producent van schakelmateriaal, toegangscontrole, lichtsturing en huisautomatisering.

slim huis

“Twintigers en dertigers zijn met hun gsm opgegroeid en doen er vandaag bijna alles mee. Hun huis kunnen aansturen en opvolgen met hun smartphone lijkt voor hen dan ook normaal; niet alleen omdat ze graag mee willen zijn met de nieuwste technologieën, maar ook omdat ze comfort belangrijk vinden. Ze vinden het bv. aantrekkelijk dat ze vanuit hun bed het licht kunnen aandoen. De verwachting is dat een smart home even belangrijk zal worden als een smartphone”, aldus Stijn Melis, productmanager bij Niko.

Slimme technologie

Eerder onderzoek toonde aan dat 53,4% van de 20- tot 34-jarigen hun smartphone nu al gebruiken om één of meer toestellen in hun huis te bedienen. Het grote voordeel van een dergelijke technologie is dat jonge (ver)bouwers nog niet hoeven te weten wat ze later met de installatie willen doen. “Met slimme technologie kunnen ze hun woning gemakkelijk binnen hun budget aan een nieuwe levenssituatie aanpassen. Hun installatie groeit met hen mee. Ouders kunnen bv. de babykamer van hun zoon in een handomdraai in een tienerkamer omtoveren”, zegt Melis.

App

Er bestaat ook al technologie voor wie een slim huis wil, maar niet meteen verbouwplannen heeft. Niko heeft een schakelaar ontwikkeld die je gewoon met de hand kan bedienen, maar evengoed via een app op een smartphone, tablet of smartwatch. Met dergelijke schakelaars is het mogelijk om van elke elektrische installatie een slimme installatie te maken die volledig kan worden afgestemd op je voorkeuren. Tevens kan je een weekkalender instellen, zodat de verlichting bv. elke avond om 23 uur dooft of de rolluiken iedere dag op hetzelfde uur naar beneden gaan.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten