Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Katalysator voor CO2-transportinfrastructuurproject van Fluxys Belgium

De cementactiviteit van Heidelberg Materials in België (momenteel CBR) wil het Anthemis-project implementeren in haar cementfabriek in Antoing om haar doelstellingen op het gebied van koolstofemissiereductie te halen. In dit kader heeft de groep een intentieverklaring ondertekend om toegang te krijgen tot en gebruik te maken van het backbone-project voor CO2-transport dat Fluxys heeft voorgesteld.

Anthemis
Heidelberg

Concreet wil de cementactiviteit van Heidelberg Materials haar vestiging in Antoing uitrusten met een innovatieve hybride koolstof-afvanginstallatie (een project dat Anthemis werd gedoopt). Deze oplossing zou de CO2-uitstoot van deze site met meer dan 97% verminderen. Jaarlijks zal er ongeveer 800.000 ton CO2 worden afgevangen. Zo wordt Antoing de eerste continentale cementfabriek in West-Europa die koolstofvrij cement zal leveren. De onderneming wil ook aansluiten op de vervoersinfrastructuur die Fluxys Belgium wil ontwikkelen van Doornik tot Zeebrugge en Gent, waardoor de Anthemis-installatie dus in directe verbinding komt te staan met de koolstofopslaglocaties in de Noordzee. Tegelijkertijd wordt de groep ook partner in het Project of Common Interest (PCI) EU2NSEA, een groot grensoverschrijdend project voor CO2-afvang en -opslag. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten