Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Kuurne plaatst zonnepanelen via BeauVent

Het OCMW en de gemeente Kuurne plaatsen meer dan 1.800 zonnepanelen op een twintigtal locaties. De gemeente investeert niet zelf. Via een openbare aanbesteding vond Kuurne de coöperatieve BeauVent die zowat 500.000 € investeert en de opgewekte groene stroom verkoopt aan de gemeente en het OCMW.

kuurne

“Bij het begin van de legislatuur maakten we grootse plannen inzake duurzaamheid en hernieuwbare energie. Een aantal zaken zijn reeds gerealiseerd, zoals het doven van de openbare verlichting en meer comfort voor fietsers. Helaas kunnen de budgetten die ambities niet volgen. Vrij eenvoudig gezegd moesten we op zoek naar ‘anderen’ die onze plannen inzake warmtenetten en zonnepanelen willen betalen. Zo kwamen we bij een overheidsopdracht voor het plaatsen van zonnepanelen met financiering door een derde partij, waarbij o.m. communicatie en participatie een belangrijke plaats innemen”, duidt schepen van Energie Francis Watteeuw.

Twee luiken

Het Kuurnse zonnepanelenplan bestaat uit twee luiken. Enerzijds zijn er de zonnepanelen op een twintigtal daken van gebouwen die eigendom zijn van de gemeente, het sociaal huis of de kerkfabriek (sporthal, school, bibliotheek, gemeentehuis, jeugdcentra, …). Omdat de gemeente de op deze daken opgewekte energie afneemt tegen een tarief dat lager ligt dan als de stroom van het net zou komen, wordt voor de gemeente een besparing van 5.000 tot 8.000 € per jaar gerealiseerd.

De aldus opgewekte energie komt overeen met het stroomverbruik van 150 gezinnen. Na 20 jaar worden de zonnepanelen eigendom van het OCMW en de gemeente. Tijdens die 20 jaar zijn alle onderhoud en herstellingen ten laste van BeauVent.

Participatie

Het tweede luik is de participatie van de inwoners. “Onze inwoners kunnen zich voor dezelfde formule van BeauVent inschrijven als de gemeente, onder dezelfde voorwaarde (geen eigen investering, afname onder de marktprijs). Ze kunnen ook de zonnepanelen zelf aankopen en zo een hoger rendement realiseren of ze kunnen in de coöperatieve stappen. Dat laatste zou een rendement van wel 6% kunnen opleveren, veel meer dan wat je momenteel op een spaarrekening krijgt bij de banken. BeauVent hoopt dat de inwoners van Kuurne massaal meegaan in dit verhaal, zodat de oppervlakte aan zonnepanelen misschien wel kan verdubbelen.

‘Model Kuurne’

BeauVent hoopt dat de openbare aanbesteding van Kuurne navolging krijgt in gans Vlaanderen. De coöperatieve werkt wel vaker voor overheden en plaatste o.m. reeds zonnepanelen op het administratief centrum van Diksmuide, een gebouw van het OCMW van Poperinge en verschillende scholen.

Ook Vlaams minister van Energie Bart Tommelein hoopt dat het ‘model van Kuurne’ gevolgd wordt door nog vele andere steden en gemeenten, want hij heeft nog heel wat groene stroom nodig om de Europese doelstellingen tegen 2020 te halen. “We moeten verder denken dan zonnepanelen op daken van woningen en bedrijven. Ook voetbalstadions en trainingscentra van voetbalploegen moeten mee in het bad”, zei de minister met een knipoog naar de bouwplannen van Club Brugge en KV Kortrijk.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten