Kwart van de Belgen weet niet hoe woning geïsoleerd is
Uit een onderzoek van energieleverancier Essent blijkt dat bijna een kwart van de Belgen niet weet of en hoe hun woning geïsoleerd is. Essent noemt dat cijfer zorgwekkend omdat isolatie de eerste stap naar een duurzame woning is.
De voorbije jaren zijn door de overheid heel wat initiatieven opgezet om renovatie aan te moedigen, denk maar aan de verplichting van onder meer dakisolatie of de toename in het aantal subsidies. Dat was nodig, want het onderzoek toont ook aan dat zes op tien Belgen voor de verduurzaming van zijn of haar woning rekent op de overheid.
“Meer zelfs: 83% van de Belgische woningeigenaars zegt dat ze sneller zouden investeren in de energie-efficiëntie van hun woning als ze hier subsidies voor zouden krijgen. Wat veel Belgen nog steeds niet weten is dat ze daadwerkelijk subsidies kunnen aanvragen. Het duwtje in de rug is er dus wel degelijk maar onze landgenoten lijken de weg ernaartoe niet altijd te vinden. Een gemiste kans”, stelt Colin Phillips, hoofd van de afdeling Marketing en Verkoop bij Essent.
"Pas echt zorgwekkend is dat opvallend veel Belgen niet eens blijken te weten of en hoe hun woning geïsoleerd is. 24% van de ondervraagde landgenoten geeft aan geen idee te hebben of hun woning na-isolatie heeft, 21% zegt dit over spouwmuurisolatie, 14% over vloerisolatie, en 12% over dakisolatie”, zegt Colin Phillips.
Het onderzoek van Essent maakte ook duidelijk dat de Belg dakisolatie zowel als meest duurzame als één van de meest energiebesparende maatregelen beschouwt. Terecht, want het dak is een zeer kwetsbaar onderdeel van een woning: 30% van de warmte ontsnapt via het dak, 30% via de ramen, 30% via de muur en 10% via de bodem van het huis.
32% van de Belgen zet dakisolatie in hun top drie van maatregelen die de energiekost van hun huis het meest kunnen verlagen. Bij de maatregelen die het grootste verschil zouden maken in de duurzaamheid van hun woning komt dakisolatie (33%) eveneens als winnaar uit de bus, gevolgd door drievoudige beglazing (29%) en spouwmuurisolatie (25%).
Om de Europese klimaatdoelstellingen van 2050 te halen, worden door de Europese Unie steeds strengere voorwaarden opgelegd met als doel een energieneutraal gebouwenpark. De komende tien jaar zal het, om binnen het wettelijke kader te blijven en om de waarde van de woning hoog te houden, steeds belangrijker worden om te renoveren.
In een woning die niet voldoende geïsoleerd is, gaat veel warmte verloren. Investeren in isolatie betekent met andere woorden minder warmteverlies en dus ook een thermostaat die niet meer tevergeefs overuren draait. Isolatie kan zorgen voor een besparing van 30% op de energiefactuur.