Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Led-verlichting in 400 Nederlandse stations

De Nederlandse spoorinfrastructuurbeheerder ProRail wil tegen 2020 alle verouderde verlichting in zowat vierhonderd spoorwegstations vervangen door led-verlichting. Enkele maanden geleden werd ook al beslist om alle perrons van led-lampen te voorzien.

Led's verlichten Nederlandse stations.

Concreet gaat het om de plaatsing van armaturen en dimmers, het aanpassen van lichtmasten en de bekabeling, het vervangen van lampen in schuilhuisjes en bij perronoverkappingen, voetgangersoversteken en in tunnels. ProRail wil een systeem installeren dat de led-verlichting tot 35% dimt indien geen reizigers in de buurt zijn.

Vorige lente lanceerde de infrastructuurbeheerder een aanbesteding voor led-armaturen. Zopas werden overeenkomsten gesloten met een aantal installateurs, waaronder Klaver Infrastechniek, Van Dorp, Strukton, TES en Volker.

De verlichting in en rond de stations is goed voor ongeveer 15% van het totale energieverbruik van ProRail. De investering wordt terugverdiend omdat de onderhoudskosten in de toekomst lager zullen liggen en de energiekosten met zowat de helft kunnen worden teruggedrongen. (Foto: ProRail)

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten