Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Leidraad voor kleinschalige woonconstructies

De interesse in nieuwere woonvormen zoals tiny houses of containerwoningen, die op een beperkte ruimte toch alle comfort bieden, neemt toe. Deze woonvormen vallen vaak wat buiten de klassieke woningtypes. Voor steden en gemeenten is deze materie nieuw en wellicht ook nog ongekend. Zijn kleine woningen in verkavelingen, in het buitengebied of in de centra nu wél of niet vergunbaar en als ze al vergunbaar zijn, is de komst ervan dan juist wél of niet wenselijk, en zo ja, onder welke voorwaarden? 

Leidraad voor kleinschalige woonconstructies
Het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid ondersteunt de gemeenten in deze materie via een leidraad. Deze gaat in op de omgevingsaspecten van duurzame constructies met een (zeer) beperkte oppervlakte zoals tiny houses, containerwoningen, stacaravans, slow cabins, yurts, pods, … bedoeld om in te wonen of als recreatief verblijf (kamperen), en probeert een antwoord te geven op de meest gestelde vragen over deze constructies. Voor zorgwonen geldt wel specifieke regelgeving.
 
De leidraad kan je hier downloaden:

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten