Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Leuven brouwt bier met zonne-energie

Op het dak van de Leuvense Stella Artois-brouwerij van AB InBev is Luminus begonnen met de installatie van 2.117 zonnepanelen. De opgewekte stroom zal voor 100% door de brouwerij zelf verbruikt worden: het bier zal voortaan worden gebrouwen met zonne-energie.

Leuven brouwt bier met zonne-energie

De fotovoltaïsche panelen op het dak van de brouwerij, goed voor een oppervlakte van 3.800 m², zullen jaarlijks 576.000 kWh groene energie produceren. Dit komt overeen met het jaarlijkse verbruik van ongeveer 150 gezinnen of met de productie van bijna 8 miljoen bierflesjes van 25 cl per jaar.

Dauvister, een dochteronderneming van Luminus, staat in voor het ontwerp, de plaatsing, de inwerkstelling en het onderhoud van de zonne-installatie. Alle inwoners van Leuven kunnen via Power2Green mee investeren in de installatie van de zonnepanelen op het dak van de brouwerij en zo genieten van een gemiddeld bruto rendement van 3% gedurende vijf jaar. Investeren kan voor een bedrag van 250 € en loopt via het crowdfundingsplatform Mozzeno.

“We streven er voortdurend naar om onze impact op het milieu te verminderen. Onlangs kondigden we al aan dat we investeren in het grootste niet-gesubsidieerde zonnepanelenpark in Europa dat 100% van de elektriciteitsbehoefte van onze West-Europese en dus ook de Belgische brouwerijen zal leveren", zegt brouwerijdirecteur Alexander Soenen van Stella Artois.

“Eind vorig jaar installeerden we reeds 2.100 zonnepanelen op de site van AB InBev in Hoegaarden. Nu is het de beurt aan de brouwerij in Leuven. Hier gaan we nog een stap verder. Dankzij onze nieuwe zonne-installatie in Leuven wordt liefst 139 ton (eq.) CO2 per jaar vermeden”, besluit Grégoire Dallemagne, CEO van Luminus.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten