Leuven geeft meer steun voor energiebesparende maatregelen
De stad Leuven wil uiterlijk tegen 2050 klimaatneutraal zijn. Vermits woningen en gebouwen verantwoordelijk zijn voor 60% van de CO2-uitstoot in de stad, wil het stadsbestuur de steun voor inwoners die energiebesparende maatregelen nemen gevoelig uitbreiden.
“We willen deze legislatuur een verviervoudiging van het aantal energetische renovatiebegeleidingen. Daarom wordt het project van de energiecoach uitgebreid met enkele medewerkers. Daarnaast maken we in totaal 2,6 miljoen € vrij voor subsidies voor energiebesparende maatregelen die Leuvenaars nemen in hun woning. Dat is een verdubbeling van het budget. We streven er bovendien naar dat in onze stad tegen 2030 tien keer meer hernieuwbare energie wordt geproduceerd en dit samen met de Leuvenaars via energiecoöperaties", zegt schepen van Klimaat David Dessers.
De stad steekt zelf ook een tandje bij. “We trekken jaarlijks 1 miljoen € uit voor energiebesparende maatregelen in onze eigen gebouwen. We isoleren bestaande gebouwen maximaal en voorzien bestaande en nieuwe gebouwen van onder meer warmtepompen, zonneboilers, zonnepanelen en ledverlichting. We zorgen ervoor dat we mee zijn met de innovatieve technieken”, vervolgt schepen van Stadsgebouwen Lalynn Wadera.
"We vervangen daarnaast de bestaande personenwagens van de stad stelselmatig door elektrische voertuigen. Hierdoor zullen we in 2030 over een volledig elektrisch wagenpark beschikken”, vult schepen van Aankoopbeleid Thomas Van Oppens aan. "Leuven wil bovendien een circulaire stad worden en zet in op het hergebruiken van materialen. “Daarom investeert de stad onder meer in de opstart van een materialenbank voor bouwmaterialen. Dat is een fysieke plaats waar gebruikte bouwmaterialen die herbruikbaar of recycleerbaar zijn, worden gestockeerd en opnieuw verkocht”, besluit Thomas Van Oppens.