Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Leuven past parkeernormen voor nieuwbouwprojecten aan

Het Leuvense stadsbestuur wil de verordening aanpassen die het aantal parkeerplaatsen voor auto's en fietsen regelt die voorzien moeten worden in nieuwbouwprojecten. De vernieuwde regelgeving zal ten vroegste volgend voorjaar worden ingevoerd. Het uitgangspunt is dat de stad steeds minder publiek domein beschikbaar zal stellen voor het stallen van private voertuigen. Grotere nieuwbouwprojecten met meer dan vijf wooneenheden moeten zelf voldoende parkeerplaatsen voorzien zodat wagens van bewoners geen plaats meer nodig hebben op het publieke domein. De bewoners van deze gebouwen zullen in de toekomst ook geen recht meer hebben op een bewonerskaart. 

Leuven past parkeernormen voor nieuwbouwprojecten aa
Voor sociale woonprojecten verlaagt de stad de norm voor autoparkeerplaatsen naar 0,5. Dat betekent dat een project met bijvoorbeeld vijftig sociale woningen 25 parkeerplaatsen zal moeten voorzien. Tot nu toe bedroeg de norm één parkeerplaats per sociale woning. Het bouwproject moet ook zo worden ontworpen dat auto's en fietsen niet meer op straat staan.
 
Voor de handel, horeca en bedrijven binnen het kernwinkelgebied verlaagt de stad de parkeernorm bij nieuwbouw naar nul parkeerplaatsen. Bouwheren moeten hier ook werk maken van meer voorzieningen voor fietsparkeren. Voor alle bouwprojecten zullen er hogere kwaliteitseisen voor de fietsenstalling worden gesteld en het aantal fietsparkeerplaatsen moet omhoog. Ook studentencomplexen moeten in de nodige fietsenstallingen voorzien.
 
Bij grotere projecten of in een particuliere woning met een gevel van meer dan 7 m blijft één parkeerplaats per wooneenheid in principe de norm. Wanneer een bouwheer, verkavelaar of ontwikkelaar echter voldoende investeert in duurzame alternatieven, zoals deelwagens of deelbakfietsen, kan van die norm worden afgeweken.
 
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten