Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Leuvenaars kunnen werfwater voortaan thuis gebruiken

Leuvenaars kunnen voortaan grondwater gebruiken dat opgepompt wordt op drie bouwwerven. Ze kunnen het water bijvoorbeeld gebruiken om hun planten en moestuin te begieten of om hun auto te wassen. Ook landbouwers kunnen op deze werven terecht om er hun waterreservoirs te vullen. De stad Leuven wil zo grondwater dat opgepompt moet worden, maximaal recupereren en waterverspilling tegengaan.

Ontwerp zonder titel (2)

“Bij grote bouwwerven moet er vaak een grote hoeveelheid grondwater opgepompt worden", vertelt schepen van klimaat en duurzaamheid David Dessers. “Waar mogelijk zorgen we er in samenspraak met de aannemer voor dat het opgepompte water ter plekke terug kan infiltreren in de bodem. Dergelijke retourbemaling is in een stedelijke context door het gebrek aan open ruimte niet altijd mogelijk. Als ook het afvloeien naar een nabijgelegen waterloop niet kan, bieden we het in overleg met de bouwheer aan aan buurtbewoners en landbouwers. Op die manier gaan we waterverspilling tegen. Ook de groendienst van de stad gebruikt het grondwater om de planten en bomen in de stad te begieten.”

De kwaliteit van het water werd gecontroleerd en goedgekeurd. Grondwater is echter geen drinkwater. 

De werven vind je in de Kaboutermansstraat, de Vanden Tymplestraat en op de Aarschotsesteenweg (nummer 217 - 219). De containers zijn bereikbaar vanop het openbaar domein. Voor de container aan de Aarschotsesteenweg moet je via het fietspad langs de Vunt lopen. Aan de containers zitten kraantjes zodat je makkelijk water kan nemen.


Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten