Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Leuvense Materialenbank recupereerde 192 ton bouwmaterialen

De Leuvense Materialenbank biedt sinds 2021 tweedehands bouwmaterialen aan en redt zo heel wat materialen van de afvalberg. Het initiatief is een groot succes.

Ontwerp zonder titel - 2024-01-31T115255.388
Stad Leuven

Bouwafval is goed voor maar liefst een derde van het totale volume aan afval in Vlaanderen. De bouwsector zelf is verantwoordelijk voor 40% van de CO2-uitstoot in Europa. “In Leuven willen we die cijfers sterk inperken en daarom openden we in 2021 de Materialenbank. Het is een fysieke locatie en webshop waar je voornamelijk verschillende soorten gerecupereerd hout, maar ook steen, metaal, isolatiemateriaal en binnen- en buitenschrijnwerk vindt, dat we een tweede leven geven”, vertellen schepen van afvalbeleid Thomas Van Oppens en August Smessaert van Atelier Circuler en coördinator van de Materialenbank. 

Vorig jaar kreeg op die manier 192 ton bouwafval een nieuw leven, meer dan drie keer zoveel als in 2022. Er werd vooral hout (147 ton) en steen (35 ton) gerecupereerd. 

Het atelier in de Materialenbank staat open voor iedereen die wil experimenteren met gerecupereerd materiaal. Hobbyisten en zelfstandigen bijvoorbeeld die lid worden van Atelier Circuler, kunnen gebruikmaken van de (grote) houtbewerkingsmachines. Daarnaast geeft Atelier Circuler er workshops aan onder meer scholen en bedrijven. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten