Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Ligging blijft belangrijker dan EPC voor kopers luxevastgoed

Uit een onderzoek van iVOX in opdracht van Luxevastgoed.com blijkt dat 28,6% van de luxevastgoedmakelaars een afkoeling van hun markt voorspelt. Deze zal niet zozeer aan de rente te wijten zijn, maar wel aan de energiecrisis en de inflatie. Toch blijft de ligging vooralsnog de belangrijkste keuzefactor van de kopers.

Hoogstraat_35-Gors-Op-Leeuw_HR_014
Luxevastgoed.com

De aankoop van luxevastgoed zat de afgelopen jaren in de lift. Zo werden  nieuwbouwappartementen nog populairder: bij 14,3% van luxevastgoedmakelaars was dit het meest verkochte type vastgoed. De leeftijdscategorie van de kopers bleef hetzelfde: 40 tot 60 jaar. Toch verwachten de makelaars enkele veranderingen. Zeker de energiecrisis zal een impact hebben op zowel de brede (92,9%) als de luxe vastgoedmarkt (64,3%). Over de invloed van de inflatie zijn de meningen verdeeld. De helft denkt dat de vraag hierdoor zal dalen (de meeste gaan er zelfs van uit dat de afname meer dan 5% zal bedragen). Een derde van de makelaars is echter positief en verwacht geen invloed. 42,9% denkt trouwens ook dat de rente geen invloed op de vraag naar luxevastgoed zal hebben. 

De analyse van Luxevastgoed.com toont dat 42,9 % van de makelaars verwacht dat de  luxevastgoedprijzen tijdens het eerste semester van 2023 onveranderd zullen blijven. Niettemin geven ze aan dat kopers in toenemende mate belang aan het EPC-label hechten. Toch blijft de ligging van panden nog steeds een van de belangrijkse criteria, dat beamen  85% van de bevraagden.

Enkele cijfers

  • Luxevastgoedmakelaars verkochten in 2022 voornamelijk klassieke villa's (28,6%).
  • Nieuwbouwappartementen winnen aan populariteit en worden nu even vaak verkocht als moderne villa's (14,3%).
  • Het koperspubliek blijft voornamelijk bestaan uit zelfstandigen (85,7%) en ondernemers (71,4%).
  • Vooral generatie X (40- tot 60-jarigen) kocht luxevastgoed. Deze groep beslaat 71,4% van het koperspubliek.
  • 64% van de luxevastgoed panden voldoen momenteel niet aan de energienormen voor 2050.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten