Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Limburg bouwt nieuwe oefenhal provinciale veiligheidsschool

De provincieraad van Limburg gaat een multifunctionele oefenhal bouwen voor de opleiding en training van politie, brandweer en ambulanciers. In die sectoren zijn in Limburg ongeveer 4.325 mensen actief die vrijwel allemaal worden opgeleid en bijgeschoold in het PLOT (Provincie Limburg Opleiding en Training) in Genk. Dit soort opleidingen vereist een aangepaste accommodatie. De nieuwe PLOT-oefenhal wordt gerealiseerd op de vroegere mijnsite van Zwartberg volgens een ontwerp van A-tract Architecture uit Hasselt.

limburg hoofdfoto

 

De Limburgse provincieraad keurde op 18 april het ontwerp voor de oefenhal definitief goed en gaf tevens het groene licht voor de aanbesteding van de bouwwerken. Het gaat om een investering van iets meer dan 1,6 miljoen € die de provincie Limburg nagenoeg volledig financiert. De werken zullen beginnen in de tweede helft van dit jaar; de oplevering wordt begin 2019 verwacht. De oefenhal is het eerste gebouw van wat een complete veiligheidscampus moet worden. Er is hierover op politiek vlak nog niets beslist, maar in principe komen hier nog een grote administratieve ruimte, een schietstand, een opleidingspiste voor honden en een sporthal met een bedrijfsrestaurant.

Praktijkgericht

Het opleidingscentrum voor politie, brandweer en geneeskundige hulp van de provincie Limburg krijgt elk jaar 20.000 cursisten over de vloer. De huidige gebouwen in de Marcel Habetslaan in Genk zijn onvoldoende aangepast aan modern onderwijs. De opleiding in het PLOT is zeer praktijkgericht. Politiemensen leren er bijvoorbeeld verkeerscontroles uitvoeren of verkeersongevallen vaststellen, brandweerlui oefenen technieken voor het bestrijden van branden en het bevrijden van slachtoffers en ambulanciers oefenen het toedienen van de eerste zorgen.

“Naast de gebruikelijke opleidingsinfrastructuur hebben we veel open ruimte nodig, liefst overdekt, om ongehinderd te kunnen oefenen. Daarvoor maken we al sinds vele jaren, met dank aan Defensie, gebruik van de verschillende verlaten militaire kwartieren in Limburg. Deze sites beginnen echter in verval te geraken of worden herbestemd. Samen met het provinciebestuur zochten we dan ook al enige tijd naar structurele oplossingen”, aldus Jacky Vastmans, directeur van het PLOT.

Voor de verdere uitbouw van de activiteiten kocht het provinciebestuur reeds in 2012 een 10 ha groot terrein aan de Zwartegoudlaan op de vroegere mijnsite van Zwartberg, vlakbij de huidige brandweerschool van het PLOT. De jongste jaren kwam er duidelijkheid over de verankering van het openbare veiligheidsonderwijs in de provincies, waardoor de provincie Limburg de ontwikkeling van deze site ook voortzette.

Voor het ontwerp van de multifunctionele oefenhal kozen de provincie Limburg en het PLOT unaniem voor A-tract Architecture uit Hasselt. In juni 2017 werd het architectenkantoor officieel aangesteld als ontwerper.

Mijnverleden

“Het sterk betrokken team van A-tract Architecture overtuigde ons met een doordacht ontwerp dat esthetisch mooi aansluit bij het mijnverleden van de site. Je zou de oefenhal oneerbiedig een bedrijfshal kunnen noemen, maar de architect heeft zich stevig in dit project vastgebeten en een ontwerp neergezet dat de hele campus uitstraling geeft. Bovendien vielen zijn betrokkenheid en luisterbereidheid echt op. Zo kwam het team van A-Tract Architecture voor het tekenen van de stockageruimte uitgebreid op plaatsbezoek. Het kantoor pleitte ook voor een projectploeg waarin meer dan alleen maar directieleden zetelden. Dat heeft tot nieuwe, verrassende inzichten voor het ontwerp geleid”, verklaart Jacky Vastmans.

“Bijzonder is dat de nieuwe oefenhal een doorgedreven duurzame en circulaire bouw wordt met een beperkte ecologische voetafdruk, een waarde die we vanuit de provincie erg belangrijk vinden. Circulair bouwen draait om het slimme gebruik van bouwmaterialen, zodat die in een gesloten kringloop hergebruikt kunnen worden op een manier die veel verder gaat dan de klassieke duurzaamheidsprincipes”, aldus de directeur van het PLOT.

Het hellende dak van het gebouw is eigenlijk één groot zonnepaneel. De oefenhal fungeert als stroom- en waterleverancier, ook voor de toekomstige ontwikkelingen op de veiligheidscampus. A-tract Architecture gaat echter verder dan deze bijna vanzelfsprekende duurzame maatregelen en koos voor circulair bouwen. Alle gebruikte materialen en bouwelementen kunnen na de latere, eventuele sloop een tweede leven krijgen. Op die manier worden de steeds schaarsere grondstoffen niet voort uitgeput. Het project werd dan ook ingediend voor de Open Call van Vlaanderen Circulair en maakt zo kans op subsidies van Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten