Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Maak van de renovatieplicht een renovatiekorting

De renovatieplicht ligt onder vuur omdat ze wonen duurder zou maken en omdat de onderliggende EPC-attesten niet altijd betrouwbaar zijn. Het instrument van de EPC-attesten moet inderdaad grondig worden bijgestuurd, maar de renovatieplicht zelf moeten we houden en omvormen naar een renovatiekorting, aldus Embuild.

BKBC - 2024-06-24T135648.005
Adobe Stock

Sinds de invoering van de renovatieplicht wordt het prijsverschil tussen energiezuinige en energieverslindende woningen groter. De energieprestatie wordt almaar meer een bepalende factor bij kandidaat-kopers, die een deel van hun beschikbare budget voor renovatie gaan reserveren.

Zo stelde ERA vast dat woningen met EPC-label E en F in het laatste kwartaal van 2023 3,7% in waarde gedaald zijn in vergelijking met het laatste kwartaal van 2022. Dit in vergelijking met een verdere stijging van de prijzen voor woningen met EPC-label A of B (+1,5 % voor 2023) en C of D (+0,1% voor 2023). Daarnaast blijkt uit een studie van Immoweb dat in Vlaanderen huizen met EPC-label A vandaag 14,4% duurder zijn dan huizen met gelijkaardige karakteristieken met een D-score, terwijl huizen met een EPC-label F gemiddeld 6,7% goedkoper zijn dan hun tegenhangers met een D-score. De Nationale Bank berekende ten slotte dat een woning met label A van 354.000 euro vandaag maar liefst 71.000 euro meer waard is dan dezelfde woning met label F.

EPC mét ingeschatte kostprijs van de energierenovatie

Embuild Vlaanderen wil dit prijscorrigerend mechanisme nu versnellen door van de renovatieplicht ook een renovatiekorting te maken. Bij het te koop aanbieden van een woning moet dan niet alleen de vraagprijs en het EPC-label worden weergegeven, maar ook de ingeschatte kostprijs van de energierenovatie om tot het minimum label D en het maximum label A te geraken. Kopers zullen daardoor nog meer gesensibiliseerd worden over toekomstige kosten die aan een woning verbonden zijn en daarmee rekening houden bij het bepalen van de prijs die ze bieden.

Om als beleidsinstrument te dienen moet het EPC robuust en betrouwbaar zijn. Dat is nu onvoldoende het geval. Een drastische hervorming van het EPC moet het nuttige effect ervan vergroten en zo eigenaars en investeerders beter begeleiden in de energietransitie. Daarbij dient het reële energieverbruik in een woning veel beter tot uiting te komen. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten