Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Marc De Clercq nieuwe voorzitter VEB

De Vlaamse regering draagt Marc De Clercq voor als nieuwe voorzitter van het Vlaams EnergieBedrijf (VEB). Hij volgt Bart Huybrechts op, die deze functie de voorbij vijf jaren waarnam.  

Marc De Clercq nieuwe voorzitter VEB (3)
Marc De Clercq is ere-vicerector van de Universiteit Gent en was indertijd de eerste economist die doctoreerde met een proefschrift over de economie van het milieubeleid. Vanaf 1997 had hij de leiding over meer dan dertig onderzoeksprogramma’s inzake milieueconomie en milieubeleid. De missie van het VEB om de klimaatdoelstellingen van de publieke sector te realiseren, zit hem dus als gegoten. Hij heeft ook een uitgebreide ervaring met raden van bestuur. Hij zetelde onder andere in die van de VRT, VIB, VLIR en de UGent.
 
Bart Huybrechts blikt tevreden terug op zijn voorzitterschap van mei 2015 tot nu. Bij zijn benoeming stond het VEB nog in zijn kinderschoenen. Vanaf januari 2015 beleverde het VEB de eerste overheidsentiteiten met groene elektriciteit en aardgas. Tevens trof het VEB de voorbereidingen voor het eerste energieprestatiecontract in de publieke sector. Onder zijn voorzitterschap ging het VEB van een start-up naar een scale-up. Intussen is het VEB een veertigtal collega’s rijker en werden heel wat energiebesparende en -opwekkende maatregelen genomen.
 
“Voor mij als ondernemer was het VEB voorzitten ontzettend uitdagend en leerrijk. Vergeet het beeld van een overheidsbedrijf en stel je een echte start-up rollercoaster voor. Als raad van bestuur was het hands-on mee bouwen van een idee en één product naar wat er nu staat.  Het werkveld energie en klimaat is continu in verandering, en het VEB is klaar voor die dynamiek. Ik blik dan ook tevreden en dankbaar terug en wens mijn opvolger Marc en het team veel succes", zegt Bart Huybrechts. Marc De Clercq is verheugd om mee de schouders te kunnen zetten onder de klimaatdoelstellingen van de publieke sector. "Er is immers nog een hele weg te gaan. Ik geloof erg dat de regisseursrol van het VEB hierin het verschil kan maken", aldus de nieuwe voorzitter.
 
Het Vlaams EnergieBedrijf is een extern verzelfstandigd agentschap (eva) naar privaatrecht. Deze agentschappen hebben de juridische structuur van een vzw, een nv of een stichting. Het VEB heeft als doel om de publieke sector op het vlak van energie te ontzorgen, duurzamer en efficiënter te maken en te ondersteunen in het bereiken van de klimaatdoelstellingen. Dat doen ze door energie te leveren en energie-efficiënte maatregelen aan te bieden onder de vorm van energieprestatiecontracten en overige energiediensten.  Met een zorgvuldige selectieprocedure kiezen ze partners die producten bieden van de beste kwaliteit. Met de databank Terra centraliseert VEB energiedata van overheden in Vlaanderen, dit om een slimmer energiebeheer mogelijk te maken. 
 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten