Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Meer dan 6 miljoen € voor cultuurinfrastructuur

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) heeft zopas de dossiers voor 54 culturele infrastructuurprojecten over heel Vlaanderen en Brussel goedgekeurd. In totaal betreft het een investeringsbedrag van meer dan 6 miljoen € in bibliotheken, culturele centra, jeugdverblijfcentra, jeugdhuizen en musea.

theater
©peych_p - stock.adobe.com

“Bovenop het geven van werkingsmiddelen zetten we ook fors in op de vernieuwing van jeugd- en culturele infrastructuur. Via het Fonds voor Culturele Infrastructuur (FoCI) en het Vlaamse Klimaatfonds konden culturele en jeugdorganisaties projectvoorstellen indienen voor investeringen inzake drie prioriteiten: vernieuwing van de theatertrekken, verbetering van de toegankelijkheid en investeringen in energiezuinigheid. In deze ronde ging het leeuwendeel, zowat 5,3 miljoen €, naar energiezuinigheid”, stelt Vlaams minister Gatz.

43 projecten

Verdeeld volgens de drie subsidielijnen worden 43 projecten voor de verbetering van de energiezuinigheid gehonoreerd, tien voor het toegankelijker maken van infrastructuur en één voor het automatiseren van theatertrekken (in het cultureel centrum van Tielt). Twee bibliotheken, veertien culturele centra, zeven ontmoetingscentra, 21 jeugdverblijfscentra, drie projectdossiers van jeugdbewegingen, twee jeugdhuizen, één theater en vier musea zagen hun aanvraag goedgekeurd.

Jeugdverblijven

De grootste subsidiebedragen gaan naar de culturele centra van Maasmechelen (750.000 €), Knokke-Heist (500.000 €), Brasschaat (216.000 €), Tielt (261.000 €), Sint-Truiden (336.000 €), Schoten (415.000 €) en Torhout (464.000 €) en de jeugdverblijfcentra J-Club uit De Panne (396.000 €) en Galbergen uit Mol (219.000 €).

Energie

Het gros van de investeringen gaat naar energiezuinigheid. Ze behelzen een grote variëteit van ingrepen: zuiniger verlichting, vernieuwde beglazing, milieuvriendelijke verwarmingsinstallaties en zo meer.

Zonnepanelen

Volgend jaar kunnen jeugd- en culturele organisaties tot 1 april opnieuw projectaanvragen indienen voor de drie subsidielijnen.
Voor het plaatsen van zonnepanelen kunnen de culturele organisaties een beroep doen op een energielening.

 

Volledige lijst vindt je hier.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten