Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Milieuvriendelijk alternatief voor vervuilende dieselgeneratoren

Het bedrijf Tiger Power uit het Oost-Vlaamse Heusden ontwikkelde nieuwe technologieën voor de productie en de opslag van groene energie in afgelegen gebieden waar geen betrouwbaar energienet beschikbaar is. Het jonge bedrijf (opgericht in 2015) biedt met opvouwbare zonnepanelen en waterstoftechnologie een uniek en duurzaam alternatief voor vervuilende dieselgeneratoren zonder aan flexibiliteit en betaalbaarheid in te boeten. De producten Sunfold en Storager zijn de jongste  maanden uitgebreid getest en de oprichters van Tiger Power, Chris Prengels en Jessica Reznor, zijn nu klaar voor de nationale en de internationale markt.

Milieuvriendelijk alternatief 1

De producten zijn zowel geschikt voor tijdelijke als voor meer permanente installaties. Huizen, boerderijen of bouwwerven in afgelegen landelijke gebieden, tijdelijke kantoren, telecomantennes, koelsystemen voor de opslag van medisch materiaal, muziekfestivals of zelfs noodziekenhuizen en -scholen in rampgebieden zijn voor hun elektriciteitsvoorziening allemaal afhankelijk van dieselgeneratoren. Die verbruiken echter veel brandstof. Tijdens een verblijf in India, waar liefst 250 miljoen mensen geen toegang hebben tot elektriciteit, ontdekten de oprichters van Tiger Power de hoge nood aan eenvoudige, slimme en schaalbare plug-and-play-systemen voor energievoorziening en -opslag.

Het bracht hen tot de ontwikkeling van twee revolutionaire producten. De gepatenteerde Sunfold is een vouwbaar, voorgemonteerd pv-systeem met geïntegreerde batterijen dat bovenop een container wordt geplaatst. Dichtgeklapt zijn drie op elkaar gestapelde Sunfolds even groot en even eenvoudig te vervoeren als een gewone container. Eenmaal ter plaatse kan de Sunfold in amper een half uur tijd worden geïnstalleerd en opengevouwen.

Het systeem is dan meteen in staat om dagelijks 11 tot 27 kWh groene energie te produceren. Deze energie is onmiddellijk te gebruiken of kan worden opgeslagen om ook vóór en na zonsopgang de energiebevoorrading te garanderen. Het combineren van zonne-energie met opslag in een batterij in een plug-and-play-product is uniek.

Waterstof

De Storager is een unit die tot 300 kWh groene energie voor veel langere tijd kan opslaan in de vorm van waterstof. In dit innovatieve concept wordt regen- of grondwater omgezet in waterstof en opgeslagen. Wanneer het nodig is, wordt een deel van de voorraad waterstof omgezet in elektriciteit. Waterstof als drager voor energie is ook in andere sectoren aan een opmars bezig, bv. bij elektrische wagens. Tiger Power past deze techniek als eerste toe in een product voor langetermijnenergieopslag. Net als de Sunfold is ook de Storager compact en gemakkelijk te vervoeren, maar gebouwd om ruim twintig jaar mee te gaan.

De Storager kan gebruikt worden in combinatie met andere duurzame energiecentrales zoals kleine windturbines of kleine biomassacentrales, of met één of meer Sunfolds. In dat geval vormen ze samen een Powercamp, een kleine elektriciteitscentrale die volledig onafhankelijk is van fossiele brandstoffen en die toch permanent 100% groene elektriciteit levert. Dankzij de installatie kan een langere periode zonder zon overbrugd worden.

De nood aan elektriciteit en de beschikbaarheid van zonne-energie worden bij de producten van Tiger Power in evenwicht gehouden dankzij slimme software. Voor de ontwikkeling van deze software werd samengewerkt met de Vlaams Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO). Er werden onder meer algoritmes ontwikkeld op basis van weersvoorspellingen en historische verbruiksgegevens. Zo ontstond een vooruitkijkend en zelflerend systeem dat na verloop van tijd bv. weet op welk moment van de dag er pieken zijn in het energieverbruik. Het systeem kan daarop inspelen door buiten die piekmomenten voorraad op te slaan.

De producten van Tiger Power zijn volgens de zaakvoerders klaar voor de markt. Met het oog daarop richt het Oost-Vlaamse bedrijf een filiaal op in India. De ambitie is om honderd mini-grids in Oost-India te bouwen en tweehonderd in sub-Sahara Afrika. Tiger Power zal ook mee aan projectontwikkeling doen via zogenaamde Renewable Energy Service Companies (RESCO’s), afzonderlijke vennootschappen die samen met lokale partijen als joint ventures worden opgericht. Tevens wordt onderzocht of de systemen op langere termijn ook kunnen gekoppeld worden met bv. windturbines of een waterzuiveringsinstallatie.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten