Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Nederland test dit najaar zonnepanelen op wegdek

De Nederlandse provincie Utrecht en BAM Infra willen in het najaar starten met een testproject op de provinciale weg N401 bij Koekengen waarbij auto’s rijden over een wegdek van zonnepanelen. De voorbereidende werkzaamheden zijn reeds begonnen. Met dergelijke energietrajecten voor voertuigen wordt al op verschillende plaatsen in de wereld geëxperimenteerd.

Nederland zonnepanelen
BAM Infra

Op de hoofdrijbaan van de N401 wordt een zonnepanelenmat met beschermlaag bevestigd op het wegdek. De zonnepanelen zijn bestand tegen zware voertuigen en geschikt voor drukke wegen waarop dagelijks meer dan 10.000 voertuigen rijden. De energiemat wordt aangebracht op één rijstrook over een lengte van 20 m met een totale oppervlakte van 50 m². De testperiode duurt twee jaar.

BAM Infra en de provincie Utrecht willen met dit project het Franse product Wattway testen op het rendement van de zonnepanelen en nagaan welk effect druk autoverkeer heeft op de gebruikte materialen. Ook wordt onderzocht of de zonnecellenmat minder onderhoud aan het asfalt vergt en of het mogelijk is om met de opgewekte energie de weg in de toekomst energieneutraal te verwarmen, zodat gladheidsbestrijding niet meer nodig is of kan worden beperkt.

Als dit testproject positief wordt geëvalueerd, kunnen zonnepanelen op het wegdek een belangrijke bijdrage leveren aan de reductie van het gebruik van fossiele brandstoffen en het verduurzamen van de  infrastructuur. Een bijkomend voordeel van het opwekken van elektrische energie via het wegdek is dat het landschap niet wordt aangetast.
 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten