Negen bedrijven starten uniek energiebesparingproject
i-Cleantech Vlaanderen presenteerde eind vorige week in Genk het eerste Vlaamse VLEEN-netwerk. VLEEN staat voor Vlaamse Lerende Energie-Efficiënte Netwerken waarbij bedrijven vier jaar lang samen op zoek gaan naar energiebesparingsmogelijkheden in hun eigen organisatie. Het concept is ontstaan in Duitsland, waar reeds meer dan 260 bedrijven in ruim vijftig verschillende netwerken hun traject succesvol hebben afgerond. Dankzij 3.118 acties bespaarden de bedrijven samen jaarlijks 2 tot 3%, in totaal 60 miljoen '.
i-Cleantech Vlaanderen heeft dit doeltreffende en duurzame initiatief nu naar Vlaanderen gehaald. De negen deelnemende bedrijven hebben nu samen een energiekost van 50 miljoen ' en zullen 12 miljoen ' investeren. Na vier jaar verwacht men 16 miljoen ' bespaard te hebben.
Om zeker te zijn dat geen besparingspotentieel onopgemerkt blijft en er ook voor te zorgen dat de besparingsprojecten optimaal renderen, heeft i-Cleantech Vlaanderen energiespecialist Encon mee aan boord gehaald. Encon is gespecialiseerd in energiebesparingsprojecten voor bedrijven. Diens technische kennis en jarenlange ervaring is voor de deelnemende bedrijven een garantie dat ze kwalitatieve, besparende en werkingszekere oplossingen aangereikt krijgen.
Onderzoeksinstelling EnergyVille coördineert de werking. Zij zorgt ervoor dat de bedrijven actief participeren aan de werking en op het einde van het traject een zo gunstig mogelijk resultaat halen.
'Het centrale idee achter een energienetwerk is dat bedrijven samen op zoek gaan naar waar nu nodeloos te veel energie verloren gaat in hun werking en dat ze leren uit elkaars ervaringen. We kiezen er bewust voor om bedrijven en organisaties uit verschillende sectoren in één netwerk samen te brengen. Deze variëteit zorgt ervoor dat bedrijven gemakkelijker los komen van hun eigen werking en daardoor met een andere, meer heldere blik naar hun energiehuishouding leren kijken', verklaart Bart Vercoutere, algemeen directeur van i-Cleantech Vlaanderen.
De negen Limburgse bedrijven die samen vier jaar lang hun technieken en ervaringen zullen uitwisselen, zijn Aperam, Belorta, Conwed Plastics, Essers, Farm Frites, Moderna Printing, Profalu, Steenfabrieken Nelissen en het Ziekenhuis Oost-Limburg.
'Wij werken in een energieverslindende sector, maar zetten zelf al jaren in op energiezuinige machines en systemen. We gaan nu zelfs investeren in hernieuwbare energie met een eigen windturbine. We zijn er zeker van dat we door deel te nemen aan het VLEEN-netwerk tot nieuwe inzichten zullen komen en dat we door ervaringsuitwisseling de juiste beslissingen zullen nemen', legt Eric Bongaerts, ceo van Drukkerij Moderna, uit.
Bernard Hallemans, chief technology officer van Aperam heeft een vergelijkbare visie en legt uit waarom zijn bedrijf deelneemt aan dit eerste VLEEN-project. 'We zijn er de voorbije jaren in geslaagd om het energieverbruik sterk te verlagen. Dankzij de samenwerking en uitwisseling met andere bedrijven in dit project hopen we nog bijkomende verbeteringen en nieuwe projecten te realiseren. We willen onze ecologische voetafdruk nog doen dalen en verstandig omgaan met natuurlijke grondstoffen. VLEEN kan daarin een volgende stap zijn', aldus Hallemans.
Dat er bij bedrijven vraag is naar VLEEN-netwerken blijkt uit recente Limburgse cijfers over de energiepremies aan niet-residentiële afnemers. Hoewel het aantal aanvragen licht daalde, steeg het totaalbedrag van de aangevraagde premies vorig jaar met 34% ten opzichte van 2014. Dat is het hoogste totaalbedrag sinds de hervorming van het premiestelsel in 2012.
De premies werden voornamelijk gebruikt voor betere isolatie en energiezuinige verlichting. Een VLEEN-netwerk laat toe dat bedrijven onderling hun kennis delen en elkaar kunnen helpen in de oefening om hun energiegebruik te verminderen, en dus ook bij het kiezen en aanvragen van een energiepremie.
Minister Turtelboom wil het daar niet bij laten. Na het Renovatiepact, dat werk maakt van het energie-efficiënt maken van woningen, is er nood aan sterke impulsen voor energie-efficiëntie bij bedrijven en ondernemingen. Daarom hoopt Turtelboom als eerste regio in Europa werk te kunnen maken van een succesvol Esco-beleid, specifiek gericht naar ondernemingen. De oprichting van het Esco-fonds wordt op dit moment bekeken door de Participatie Maatschappij Vlaanderen (PMV). Esco staat voor Energy Service Company. Een Esco-bedrijf voert een energieproject in een onderneming uit en financiert die investering ook zelf met de opbrengsten van de lagere energiefactuur. Door deze investering dalen zowel het energieverbruik als de energiefactuur drastisch.
De integratie van VLEEN-netwerken, energiepremies en Esco-overeenkomsten is volgens Turtelboom de sleutel tot energie-efficiëntie bij bedrijven. 'Energie-efficiëntie is een belangrijk doel dat je alleen maar kan bereiken door samenwerking tussen de overheid en bedrijven. Wanneer die bedrijven nog eens onderling samenwerken, ontstaat er een voordelige schaalgrootte. Daarom zullen we in heel Vlaanderen VLEEN-netwerken lanceren met Antwerpen, Gent en Zuid-West-Vlaanderen bovenaan de lijst', besluit de minister.