Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Nieuw glas levert energie en is vrijwel overal inzetbaar

Energie opwekken door middel van een raam is mogelijk. SolarWindow Technologies, een Amerikaans bedrijf, heeft een flexibel glas ontwikkeld dat naast gebouwen ook kan worden gebruikt in bijvoorbeeld auto’s, vliegtuigen en treinen. Het dunne glas van 0,1 millimeter heeft namelijk een coating die gemaakt is van zonnecellen.

Nieuw glas 1
© Copyright 2014 New Energy Technologies Inc. All rights reserved

Het product lijkt op normaal glas dat licht getint is, maar het ontwikkelde glas wekt energie op en kan ook op niet-vlakke oppervlakken worden aangebracht. Daarnaast claimt het bedrijf dat de zonnepanelen vijftig keer meer energie kunnen opwekken dan traditionele pv-systemen.

Deze uitzonderlijk hoge efficiëntie zorgt er voor dat de investering in zonneramen al binnen een jaar kan terugverdiend worden. Bij ‘normale’ zonnepanelen is de terugverdientijd gemiddeld elf jaar. Hier moet wel worden bij vermeld dat deze resultaten gebaseerd zijn op het gebruik van de ramen bij wolkenkrabbers.

Volgens het Amerikaanse bedrijf kan de ontwikkeling belangrijk zijn voor de bouw. Daarbij richt men zich vooral op de ontwikkeling van daken, slimme gebouwen, ramen en mobiliteitsproducten. Met het creëren van de coating had het bedrijf voornamelijk grote gebouwen in het achterhoofd. Daar kan volgens de ontwikkelaars nog veel voordeel worden behaald.  

Nederlandse start-up

Ook in Nederland wordt gewerkt aan een soortgelijk product. Physee is een bedrijf dat in september 2014 werd opgericht als spin-off van de TU Delft, waar het de fundamentele aspecten van materialen en energie onderzocht (zie Bouwkroniek van 29 juli 2016, blz. 33 en 34). Tijdens dat onderzoek ontdekte het een transparant materiaal dat lijkt op de substantie die in ‘glow-in-the-dark’-producten zit.

Met dit materiaal als basis begon het met de ontwikkeling van een raam dat een uniek voordeel heeft in de bouw- en vastgoedmarkt. Het materiaal voegt immers op een onzichtbare manier elektriciteitproducerende functionaliteit toe aan de beglazing van een gebouw zonder daarbij te raken aan het design. Nadat de PowerWindow de voorbije jaren voort werd ontwikkeld en op punt gesteld, is Physee klaar om dit jaar met het product op de markt te komen.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten