Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Nieuw rapport over circulair gebruik van infrastructuurmaterialen

Het derde Urban Insight-rapport ‘Circular materials in infrastructure’ van studiebureau Sweco focust op circulariteit bij infrastructuurmaterialen. De Europese aggregaatsector is momenteel slechts voor 7% circulair, maar volgens de European Aggregates Association is het mogelijk om 20% te halen. In het rapport toont Sweco aan dat door dat percentage te halen, het mogelijk is om de kosten van nieuw materiaal tot 6 miljard euro te verlagen, wat neerkomt op een besparing van 546 miljoen ton per jaar.

Nieuw rapport over circulair gebruik van infrastructuurmaterialen  (2)

Sweco onderzoekt twee lopende Europese spoorwegbouwprojecten en hoe circulaire maatregelen emissies en kosten kunnen verminderen. Bij dergelijke omvangrijke projecten zal een vermindering van het transport met 1% al een gigantisch positief resultaat opleveren op dat vlak. Voor een groot spoorwegproject in Europa zou dit het transport van aggregaten met 347.000 km verminderen, een besparing van 3,2 miljoen euro en 1.500 ton CO2.

Om deze ommekeer sneller te realiseren, heeft Sweco een actielijst opgesteld om vooruitgang te boeken inzake regelgeving en richtlijnen, aanbesteding en specificatie, samenwerking, gebruik van data en digitale hulpmiddelen, financiële instrumenten en stimuli en planning. In België wordt bij de werken aan de Oosterweelverbinding al een stap in de goede richting gezet. Voor het eerst worden er BIM en een track&trace-systeem gebruikt om meer controle te krijgen over de winning en het gebruik van grond bij afgravingen. Daardoor kan het hergebruik en het transport worden geoptimaliseerd. Het vergemakkelijkt ook de rapportering en administratie die de wetgeving oplegt. 

Het Engelstalige rapport kan je hier downloaden: 

https://www.swecogroup.com/urban-insight/circularity/report-circular-materials-in-infrastructure/

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!


Bouwprojecten