Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Nieuwe code infrastructuur- en nutswerken

Een grote meerderheid van de Vlaamse steden en gemeenten keurde de nieuwe code voor infrastructuur- en nutswerken langs gemeentewegen goed in hun gemeenteraad in de loop van 2017. Vele gemeenten beslisten hierover reeds in het voorjaar, andere deden dat in het najaar. Nutsmaatschappijen aangesloten bij de Vlaamse Raad van Netwerkbeheerders integreren dit afsprakenkader vanaf 1 januari als standaardmanier van werken in hun processen.

nieuwe code

Het is een afsprakenkader tussen de gemeenten en de netwerkbeheerders waarbij wordt gestreefd naar een betere coördinatie en kwaliteit van de werken, van planning tot uitvoering en oplevering en dit met meer aandacht voor alle weggebruikers. De geactualiseerde nutscode zal de samenwerking op het terrein verbeteren en maakt de afspraken afdwingbaar.

Voor alle betrokken partijen zal een start- en inloopfase voor de invoering van deze nieuwe manier van werken nodig zijn. De nieuwe code moet helpen zorgen voor een goed herstel van straten of trottoirs na nutswerken, voor een betere afstemming van de werken en voor een betere communicatie en meer aandacht voor omwonenden en (zwakke) weggebruikers.

De vorige versie van de code dateerde van 2001. Vele gemeenten signaleerden de nood om de code te actualiseren. De geactualiseerde code kwam tot stand na een intensieve bevraging van gemeenten en netwerkbeheerders.

Gemeenten die de nieuwe code nog niet goedkeurden, worden door de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) opgeroepen om dat alsnog te doen. Ook na 1 januari kan dat nog. Dankzij de standaardisatie van regels voorzien in de code zullen de afspraken in de praktijk beter kunnen afgedwongen worden bij de uitvoerders.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten