Nieuwe fietsbrug Opwijk maakt Leirekensroute pak veiliger
Tussen Aalst en Londerzeel ligt de Leirekensroute, een aangenaam fiets- en wandelpad op een oude spoorwegbedding. De route kruist echter heel wat drukke wegen waardoor het voor fietsers uitkijken geblazen is. Om de veiligheid toch te garanderen worden deze punten aangepakt. En voor eentje ervan is dat bijna het geval: de Steenweg op Dendermonde krijgt een nieuwe fietsburg. Het ontwerp ervan werd onlangs gepresenteerd aan de inwoners van Opwijk.

Het Agentschap Wegen en Verkeer vroeg advies- en studiebureau Witteveen+Bos om de fietsbrug te ontwerpen op dezelfde locatie als de huidige oversteek. Grootste uitdaging lag daarbij in de ongelijke helling.
Ten westen van de N47 wordt de helling nog gewoon ‘recht’ uitgevoerd, met de gebruikelijke hellingsgraad van 4 %. Maar aan oostelijke zijde was het te overbruggen hoogteverschil aanzienlijk én was er weinig ruimte om de (iets langere) helling recht uit te voeren.
De oplossing lag in een ovaalvormige helling met recht stuk tussen de twee bochten. Bijkomend wordt één van de bochten vlakker uitgevoerd met een kleinere boogstraal. De extra afremming in de afdaling en rustpunten in de helling verhogen zo de veiligheid én het fietscomfort.
Doorzichten naar groene omgeving
De architectuur van de brug zet ook maximaal in op beleving. Een slank ontwerp van brugdek en pijlers beperkt de visuele impact van de brug zelf én maximaliseert de doorzichten naar de groene omgeving.
Direct rond de brug komen taluds en extra groenvoorzieningen die het natuurlijke karakter van de route versterken. De ovalen spiraal nestelt zich dan weer in een park. Bovendien kan er door de doordachte vormgeving ook worden onthard zodat het gebied minder overstromingsgevoelig wordt.
Het resultaat? Maatschappelijke en ecologische meerwaarde voor de hele buurt. Veiligheid was het vertrekpunt, maar is allesbehalve het eindpunt.
©Witteveen+Bos
