Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Nieuwe kaart overstromingsgevoelige gebieden

De Vlaamse ministers Joke Schauvliege (Omgeving) en  Ben Weyts (Openbare Werken) hebben een nieuwe en aangepaste kaart van overstromingsgevoelige gebieden goedgekeurd. Die wordt geldig vanaf 1 juli.

nieuwe kaart

De aanpassingen aan de kaart zijn vooral van belang voor vergunningverleners die de kaart gebruiken om de watertoets toe te passen. Ook notarissen en makelaars gebruiken de kaart voor de informatieplicht bij de verkoop of verhuur van vastgoed in overstromingsgevoelig gebied.

Op basis van recentere en meer accurate modelberekeningen en informatie over de overstromingen in de periode 2014-2016 zijn zowel de effectief overstromingsgevoelige (+ 1608 ha tot 75.089 ha) als mogelijk overstromingsgevoelige gebieden (+ 954 ha tot 202.785 ha) iets uitgebreid.

In het kader van de watertoets moet de nieuwe kaart geraadpleegd worden voor:

  • Vergunningsaanvragen die na 30 juni 2017 worden ingediend.
  • Voorontwerpen van ruimtelijke uitvoeringsplannen waarvan de uitnodiging voor de plenaire vergadering na 30 juni 2017 wordt verstuurd.

In het kader van de informatieplicht is de nieuwe kaart van toepassing op:

  • Onderhandse overeenkomsten die na 30 juni 2017 gesloten worden.
  • Authentieke aktes waarvan de onderhandse overeenkomst na 30 juni 2017 gesloten wordt.
  • Authentieke aktes zonder voorafgaande onderhandse overeenkomst die na 30 juni 2017 verleden worden.
  • Openbare verkopen waarvan de verkoopsverrichtingen na 30 juni 2017 aangevat worden.

De kaart, die sinds september 2014 van toepassing is, blijft beschikbaar voor dossiers die vóór 30 juni 2017 ingediend zijn. De nieuwe kaart kan  je bekijken op www.waterinfo.be/watertoets.

 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten