Nieuwe school op komst in Leuvense Vaartzone
De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) is in Leuven begonnen met de ambtshalve bodemsaneringswerken van de voormalige Leuvense gasfabriek op de hoek van de Jan-Pieter Minckelersstraat en de Vaartstraat. Op deze plaats komt een school met een capaciteit van 240 leerlingen. 96 plaatsen zijn bestemd voor kleuteronderwijs, 144 voor lager onderwijs. De toekomstige school wordt een passiefbouw en krijgt een vernieuwend concept inzake infrastructuur, ict en organisatievorm.
Het project past in de herontwikkeling van de Leuvense Vaartzone. In opdracht van de OVAM saneert Sita Remediation (Suez Environment) de komende maanden de gronden in de J.-P. Minckelersstraat waar destijds een gasfabriek was gevestigd. Er waren o.m. twee bovengrondse gashouders aanwezig. Tijdens de productie van het gas, dat werd gewonnen uit steenkool, kwamen schadelijke afvalstoffen zoals teer en cyanide vrij. Deze afvalstoffen veroorzaakten een grond- en grondwaterverontreiniging. De verontreiniging is van die aard dat een sanering van het terrein nodig is.
De OVAM saneert tot aan concentraties in de grond en het grondwaterniveau waarbij er geen risico's meer zijn voor de volksgezondheid en het milieu. Er wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de toekomstige herontwikkeling van de site. Omdat deze site lange tijd werd gebruikt als parking en de verontreiniging onder een verharding zat, was er geen enkel toxicologisch gevaar.
De sanering gebeurt via een ontgraving waarbij zowel de twee kernzones als de verontreinigde toplaag over de hele site worden afgegraven. Onderzoek toonde aan dat één van deze kernzones zich onder de straat bevindt. Ter hoogte van de kernzones wordt het grondwater verlaagd met behulp van een tijdelijke bemalingsinstallatie. Het onttrokken grondwater wordt via een waterzuiveringsinstallatie gezuiverd en vervolgens in de Dijle geloosd. De ontgraven grond wordt tijdelijk ter plaatse opgeslagen om op basis van bijkomende analyses de juiste verwerkingsmethode te bepalen. Er zal ruim 15.000 ton verontreinigde grond worden afgevoerd voor verwerking. De overige 5.000 ton wordt ter plaatse hergebruikt.
Gasmaskers
De graafwerken in de saneringszone vereisen specifieke veiligheidsmaatregelen. In de saneringszone dragen de arbeiders veiligheidskledij om contact met de verontreinigde grond te vermijden. Omdat bij een verontreiniging door cyanides plaatselijk schadelijke gassen vrijkomen, dragen de arbeiders op bepaalde locaties gasmaskers. Voor de omwonenden en voorbijgangers buiten de werfzone is er geen gevaar. Het ontgraven van een teerverontreiniging brengt een sterke geur met zich. Deze geurhinder is niet noodzakelijk schadelijk. De luchtkwaliteit op en rond de werfzone wordt opgevolgd. Een geurkanon neutraliseert deze indringende teergeur.
De sanering wordt opgevolgd door ABO nv, een erkende bodemsaneringsdeskundige die zowel lokaal binnen de werfzone als buiten de saneringszone luchtmetingen uitvoert en de werkzaamheden nauwgezet in de gaten houdt. Indien uit de luchtmetingen blijkt dat schadelijke stoffen vrijkomen, wordt actie ondernomen om dat tegen te gaan.
Tijdens de graafwerken wordt tevens de stabiliteit van de omliggende gebouwen gecontroleerd. Op regelmatige basis worden in de omgeving zettingsmetingen uitgevoerd en de werken worden opgevolgd door een stabiliteitsdeskundige. Indien nodig gebeurt een actieve grondwatersanering waarbij het verontreinigde grondwater wordt opgepompt en vervolgens gezuiverd.
De looptijd van de actieve grondwatersanering is afhankelijk van de analyseresultaten. De grondwaterverontreiniging wordt gedurende twee jaar opgevolgd.