Nieuwe tool berekent ideale grootte regenwaterput
Jaarlijks valt er ongeveer 800 liter regenwater per vierkante meter in Vlaanderen. Het merendeel daarvan stroomt gewoon weg. Nochtans kan een gemiddeld gezin de helft van de kostprijs van de waterfactuur besparen door het regenwater op te vangen en te gebruiken. Maar hoe begin je daaraan? Via een nieuwe handige tool kom je met enkele muisklikken te weten hoe groot de regenwaterput van je huis moet zijn om gedurende het hele jaar regenwater maximaal te gebruiken.
We ervaren allemaal de invloed van de klimaatverandering op ons leven en onze nabije omgeving. Zo kunnen intense regenbuien een paar keer per jaar wateroverlast veroorzaken op je perceel. Maar evengoed raakt je regenwaterput niet tijdig bijgevuld om je toilet door te spoelen of verdorren de groenten in je moestuin en je gras door aanhoudende droogte. Het is té nat en té droog tegelijk.
Bij nieuwbouw en renovatie is een regenwaterput al verplicht, maar ook voor bestaande huizen is het altijd een goed plan. Hoe meer regenwater we kunnen opslaan, hoe beter. Maar hoe groot moet die waterput nu precies zijn? “Via een nieuwe tool kom je met een paar muisklikken te weten welk volume voor jou en jouw huis het meest geschikt is. Heb je al een regenwaterput en weet je niet of die groot genoeg is? Ook dan geeft deze tool je heel bruikbare informatie: hij houdt rekening met aangesloten daken en de toepassingen voor gebruik en geeft tegelijk suggesties voor wat er nog beter kan”, zegt Wendy Francken, directeur van Vlario.
“We staan voor een nieuwe realiteit in Vlaanderen waar extreme regenval en langdurige droogte elkaar afwisselen. Bij die nieuwe realiteit horen ook nieuwe gewoontes, zoals een regenwaterput. We willen zoveel mogelijk Vlamingen aansporen om het regenwater op te vangen in een regenwaterput als het hevig regent om ervan te profiteren, ook wanneer het lange tijd droog blijft. Daarbij wint onze omgeving en onze portemonnee. Met deze tool geven we hen alle instrumenten in handen zodat de put groot genoeg is om aan alle waterbehoeften van het gezin te voldoen”, zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir.
Voor de berekening wordt gerekend met enkele basisparameters. Er wordt rekening gehouden met het type gebouw, het aantal bewoners/gebruikers, de toepassingsmogelijkheden en de grootte van de tuin. Een modaal dak van 100 m² is al voldoende om genoeg regenwater op te vangen voor het volledige jaarlijkse waterverbruik van een gezin van drie personen.
Je kan zelf ook heel wat stappen zetten om de waterrobuustheid en biodiversiteit van het perceel van je woning te verbeteren. Het Departement Omgeving, Vlario en de Vlaamse Confederatie Bouw hebben hiervoor het groenblauwpeil gelanceerd. De tool bestaat uit een groene en een blauwe score. De blauwe score geeft weer in welke mate je regenwater op jouw perceel opvangt, vasthoudt en nuttig gebruikt, terwijl de groene score onder meer peilt naar de biodiversiteit en luchtkwaliteit in je tuin. Naast een score krijg je een heleboel tips om verbeteringen aan te brengen. De regenwaterputmodule is mee geïntegreerd op de website van het groenblauwpeil.
Bereken hier de ideale grootte van je regenwaterput: https://www.groenblauwpeil.be/rainwaterwell
Meer doen met regenwater: https://blauwgroenvlaanderen.be/