Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

NMBS installeert 5.600 zonnepanelen in Melle

De Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS) heeft 5.600 zonnepanelen geïnstalleerd op de drie daken van een nieuwe werkplaats in Melle. De zonnepanelen hebben samen een vermogen van 2.100 kWp en zullen in totaal jaarlijks 2,1 miljoen kWh elektriciteit produceren. Dat is ruim voldoende voor de elektriciteitsvoorziening van de werkplaats. De overige stroom wordt gebruikt door de treinen. Voor het project sloot de NMBS via een overheidsopdracht een publiek-private samenwerking af met Perpetum Energy dat de zonnepanelen installeert en onderhoudt. 

Zonnepanelen NMBS Melle
De nieuwe NMBS-werkplaats in Melle opende in maart. Het is één van de grootste en modernste werkplaatsen van de spoorwegmaatschappij. Driehonderd medewerkers onderhouden er met de nieuwste technologieën 160 reizigerstreinen en 90 locomotieven. Dat gebeurt op een duurzame manier. 
 
Zo worden de werkhallen gedeeltelijk verwarmd met geothermische warmtepompen en zijn ze uitgerust met ledverlichting. Dankzij de installatie van de zonnepanelen draait de werkplaats overdag volledig op groene stroom. Op zonnige dagen produceren de zonnepanelen zelfs zoveel elektriciteit dat de treinen op de spoorlijnen 50 en 50A tussen Gent, Aalst en Brussel voor een gedeelte van het traject kunnen rijden op groene stroom. 
 
 
De NMBS beschikt nu over meer dan 20.300 zonnepanelen verspreid over zestien locaties. De meeste zonnepanelen zijn geïnstalleerd op de daken van werkplaatsen en onderhoudsposten. De zonnepaneleninstallatie in Melle is tot dusver de grootste. Op de tweede plaats komt de installatie op het dak van de onderhoudswerkplaats in Vorst, met een vermogen van 1.830 kWp. De spoorwegmaatschappij plant de  komende jaren nog meer investeringen voor een veilig, efficiënt en duurzaam onderhoud van haar treinen. 
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten