Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Nv De Scheepvaart vaart tijdelijke E314-brug over Albertkanaal in

In opdracht van nv De Scheepvaart werd op zondag 4 december in Heusden-Zolder een tijdelijke brug over het Albertkanaal gelegd. Deze operatie maakte deel uit van de eerste fase van de verhoging van de bruggen van de E314 over het Albertkanaal. De spectaculaire verhuis en plaatsing van deze brug, een constructie van 123 m lang en 1.000 ton zwaar, vormde een technisch hoogstandje dat door honderden kijklustigen werd gevolgd.

Tijdelijke brug over Albertkanaal.

De verhoging van alle bruggen tot een doorvaarhoogte van 9,10 m zal de binnenvaart met vier lagen containers op het Albertkanaal mogelijk maken en short sea shipping en het transport van grote ondeelbare stukken ten goede komen. Intussen zijn al 29 van de 62 bruggen op hoogte; tegen 2020 moeten de overige bruggen herbouwd of aangepast zijn. In 2017 staat o.a. de verhoging van de bruggen van de E314 in Heusden-Zolder op het programma van nv De Scheepvaart. Voorzitter Frieda Brepoels en gedelegeerd bestuurder Chris Danckaerts gaven het echte startschot voor de werkzaamheden.

“Tijdens de komende jaren investeren we fors in het Albertkanaal om ondernemingen een nog interessanter alternatief voor het vrachtverkeer te bieden. De binnenvaart vormt immers een deel van de oplossing voor onze overvolle wegen. Elke vracht die over het water kan gaan, moet niet over de weg. Zo doen we de files krimpen”, meldt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts.

“Het Albertkanaal is nu al een belangrijke hinterlandverbinding naar de haven van Antwerpen. Jaarlijks wordt 40 miljoen ton aan goederen over deze waterweg vervoerd; dat zijn 2 miljoen vrachtwagens per jaar of 8.000 vrachtwagens per dag minder op onze wegen. Met deze upgrade zorgen we ervoor dat het Albertkanaal een echte watersnelweg kan worden”, oppert Frieda Brepoels, voorzitter van nv De Scheepvaart.

De onderdelen van de tijdelijke stalen brug werden via het water aangevoerd en vervolgens ter plaatse gemonteerd. Op zondag 4 december werd deze tijdelijke brug op haar plaats gelegd. De verhuis van de brug was een technisch hoogstandje waarbij dit bijna 1.000 ton zware stalen kunstwerk tijdens de nacht van zaterdag op zondag op een ponton gereden werd. Vanaf 9 uur ’s morgens werd de brug daarna over het Albertkanaal gevaren en op de nieuwe landhoofden geplaatst.

Tijdelijke generieke brug

De bestaande bruggen van de E314 worden met 1,6 m verhoogd. Het project omvat het opvijzelen van de bruggen en het aanpassen van de landhoofden en opritten aan de nieuwe brughoogte. Om deze werkzaamheden met een minimum aan hinder uit te voeren is een tijdelijke brug nodig. Door de aanleg van een tijdelijke brug naast de bestaande brug zal het verkeer op de E314 tijdens de werkzaamheden mogelijk blijven op hetzelfde aantal rijstroken. De tijdelijke brug zal eind februari 2017 klaar zijn. Aansluitend worden de werkzaamheden voor het verhogen van de E314-brug uitgevoerd. Het ganse project zal vermoedelijk medio 2018 voltooid zijn.

De tijdelijke brug is een stalen boogbrug van een type dat ook elders op het Albertkanaal wordt gebouwd. Zo kunnen de ontwerpkosten worden beperkt en versnelt de uitvoering van de verschillende projecten. Na de verhoging van de E314-brug zal de tijdelijke brug op een andere locatie worden gebruikt.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten