Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Onderdelenspecialist TVH reviseert nu ook EV-laders en solar-omvormers

Vorig jaar voegde TVH ook het remanufacturen van laders van elektrische voertuigen en omvormers voor zonnepanelen aan zijn gamma toe. “Toen ik die nieuwe markten voorstelde aan onze raad van bestuur konden ze er geen touw aan vastknopen”, zegt Director Electronics, International Lorenz Verfaillie. “Wat gaat een specialist in heftrucks en material handling zoeken in de wereld van zonnepanelen en automotive?”

Electronics_EVChargersSolarInverters_174

“Toen ik hier halfweg de jaren ’90 startte als electronics engineer werd al 30 tot 40% van de heftrucks elektrisch aangedreven. Bij wijze van hobbyproject kocht ik samen met een bevriende garagist een Smart om er, met de elektrische motorsturing en AC elektromotor van een heftruck, een elektrische auto van te maken. Enkele jaren geleden stond de teller op 140.000 km. Om maar te zeggen dat de stap van de elektrisch aangedreven offroadmachine naar de elektrische auto zeer klein is. Daarom zijn veel van de original equipment suppliers, die motor controllers maakten voor de material handling, de voorbije decennia opgekocht door grote automotive-spelers, om zich de technologie eigen te maken.”

Repair of Remanufacturing?

“In de DC-laadpalen die langs de autosnelwegen of op de parking van je bedrijf staan , gebeurt een gelijkaardige conversie als in een batterijlader van een heftruck. Er komt AC-spanning binnen en er gaat DC uit. Het grootste verschil is dat een elektrische wagen op een hogere spanning werkt dan een heftruck. Hetzelfde geldt voor omvormers van zonnepanelen. In een solar-inverter wordt een (hoge) gelijkspanning omgezet naar wisselspanning. Niet zo verschillend dus van een motor inverter van een heftruck, die de gelijkspanning van de batterij omzet naar een wisselspanning voor de elektromotor. Al bij al dus geen gek idee om wat we al dertig jaar doen voor heftrucks en handlingmachines, uit te breiden naar laadpalen voor auto’s en omvormers voor zonnepanelen. Bovendien zijn we één van de eerste spelers die remanufacturing van deze onderdelen aanbieden.

TVH is als onderdelenspecialist van material handling-, industriële, bouw- en landbouwmachines voor wisselstukken van alle merken. “TVH in Waregem verstuurt dagelijks meer dan 20.000 zendingen met onderdelen”, vertelt Lorenz. “Een deel daarvan zijn stukken die in onze elektronica-afdeling geremanufactured werden. De klant kan via het e-commerceplatform kiezen voor een nieuw onderdeel, een remanufactured ruilonderdeel, of de herstelling van zijn eigen onderdeel. Wanneer we spreken over remanufacturing betekent dit dat we naast het vervangen van de defecte elektronische componenten ook de onderdelen die slijtagegevoelig zijn preventief mee vervangen, waardoor het toestel weer klaar is voor een tweede leven. Naast remanufacturing bieden wij de fabrikanten ook een garantieafhandeling aan. Wij noemen dat warranty evaluation. Hierbij gaan garantiegevallen niet terug naar de fabrikant maar worden ze door TVH behandeld en beoordeeld. Fouten worden gerapporteerd aan de fabrikant, die de info dan kan gebruiken voor productverbetering. In plaats van defecte printkaarten te ‘swappen’ voeren wij herstellingen uit op componentniveau. Een goed geëquipeerd team van meer dan 80 elektronici vervangen er chips, diodes, condensatoren en andere elektronische componenten. Na reparatie worden de onderdelen onderworpen aan een functionele test en een vermogentest en is het eindproduct zo goed als nieuw en klaar voor een tweede leven.”

Gezocht: defecte toestellen

Het bedrijf heeft steeds meer dan 15.000 remanufactured onderdelen op voorraad. “Daardoor kunnen we klanten in onze vertrouwde markten garanderen dat vervangstukken, overal in Europa, binnen de 24 uur worden geleverd. Dat kan alleen omdat we ook een geroutineerd logistiek bedrijf zijn. Naast het leveren van remanufactured onderdelen zijn we ook continu op zoek naar defecte stukken om te reviseren en te stockeren. Voor de laadpalen en omvormers sluiten we met dat doel inzamelovereenkomsten af met distributeurs. Zo zijn we in staat om een ruilsysteem draaiend te houden.”

Op de gerepareerde onderdelen geeft TVH een garantie van 1 jaar. Maar er zijn nog redenen om te kiezen voor remanufacturing in plaats van nieuw. Om kosten te besparen bijvoorbeeld. De prijs van gereviseerde onderdelen is zowat de helft van nieuwkoop, terwijl een machine tien jaar langer kan meegaan.

“Je moet bovendien ook de enorme ecologische winst in rekening brengen. Om stukken te reviseren gebruik je minder dan 10% van de energie en de grondstoffen die je nodig hebt om nieuwe printkaarten te produceren. En ook al zijn slechts in minder dan 10% van de gevallen printplaten echt niet meer te herstellen, dan worden ze gerecycleerd. De waardevolle metalen kunnen daarna opnieuw gebruikt voor de productie van nieuwe toestellen. Zo maken we volledig deel uit van de circulaire economie. Jaarlijks vermijden we op die manier 250 ton aan elektronisch afval.”

Extra klantenservice

Lorenz Verfaillie verwacht dat de producenten van EV-laders en omvormers eerder vroeg dan laat de voordelen zullen inzien om met TVH samen te werken. Door met ons samen te werken, kunnen zij zich concentreren op hun corebusiness; nl. productontwikkeling, productie en innovatie van hun producten. Terwijl wij ons ontfermen over garantieafhandeling, reparatie en after-sales support.”

“In een wereld waar toestellen hoogstens vijf jaar worden gemaakt vooraleer er een nieuw type op de markt komt, worden onderdelen snel onvindbaar. Onze service is een oplossing voor klanten die niet alle laadpalen op de parking willen vervangen omdat één exemplaar defect is en het nieuw niet langer verkrijgbaar is. Want, dat gebeurt meer dan je zou denken. Idem voor omvormers die geschakeld zijn. Als één de geest geeft, acht men het vaak veel gemakkelijker om ze allemaal te vervangen. Wij zorgen ervoor dat het toestel tegen een lage kost tien jaar langer meegaat en de totaliteit van de installatie duurzamer wordt. Voor de OEM’s is een samenwerking met TVH een extra service. Veeleer dan een concurrent voor de verkoop van nieuwe toestellen zijn we een partij die ervoor zorgt dat hun klanten niet naar de concurrentie worden gedreven als ze voor een simpele vervanging niet geholpen kunnen worden.”

Schaalvoordelen en efficiëntie

“Vorig jaar zijn wij op Solar Solutions in Amsterdam voor het eerst onze nieuwe dienstverlening gaan voorstellen aan fabrikanten van omvormers en laadpalen en we werden daar eerder met enige scepsis ontvangen. Amper een jaar later was de sfeer op InterSolution in Gent al aan het keren.”

Intussen wordt in Waregem naarstig verder gewerkt om de nieuwe business op te bouwen. Nu al worden alle merken omvormers en EV-laders hersteld. En hoe je het draait of keert, daar zijn vakmensen voor nodig, en die zijn niet gemakkelijk te vinden en niet goedkoop.

“Dat klopt. We hebben het voordeel dat we de nieuwe markten kunnen ontwikkelen vanuit de positie die we met onze klassieke activiteiten hebben verworven. We hebben de voorbije decennia een ecosysteem in machineonderdelen opgebouwd dat steeds efficiënter is geworden. Dat geldt ook voor onze elektronica-afdeling. Die draait inderdaad op vakmensen die, soldeerbout in de hand, stukken herstellen. We zijn ook steeds in hen blijven investeren, zodat ze hun werk efficiënt kunnen uitvoeren. Zo hebben we bijvoorbeeld high-end testbanken ontwikkeld waarop ze in een paar minuten tijd alle functionaliteit van een hersteld toestel kunnen testen en dit op de hoogste belasting. Ze kunnen gebruikmaken van de vele honderdduizenden onderdelen in het componentenlokaal. Sinds kort hoeven ze die niet meer zelf in het magazijn te gaan shoppen. Vanop het scherm op hun desk doen ze de bestelling en binnen de vijf minuten versturen onze pickers de onderdelen die de techniekers nodig hebben via een buizenpostsysteem. In plaats van honderden meters per dag over en weer lopen, is het nu maar een paar meter naar een afgiftestation. Een pop-up verwittigt hen dat hun bestelling geleverd is.”

“Onze afdeling is de voorbije jaren snel gegroeid en ik heb er alle vertrouwen in dat dit op dezelfde manier verder zal gaan. Wat de omvormers en EV-laders betreft concentreren we ons voorlopig op de Benelux maar de bedoeling is om daarna op te schalen. In 2018 hebben we in de VS (Pennsylvania) een bedrijf overgenomen dat op alle gebied het spiegelbeeld is van onze afdeling. Hiermee kunnen we de Amerikaanse markt bedienen. The future looks bright. Mede omdat de circulaire economie één van de stokpaardjes is van Europa. Bovendien is het een activiteit die jobs creëert en ook dat is een opsteker. Alleen botsen we momenteel een beetje tegen de muren van onze mogelijkheden aan. Letterlijk. We werken hier op een oppervlakte van ongeveer 7.000 vierkante meter en alles zit redelijk vol. Tijd om uit te breiden!”


IMG_9277-(1)-(1)
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten