Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Ook sociale woningen krijgen zonnepanelen

Binnenkort kunnen in Vlaanderen ook sociale huurwoningen worden uitgerust met zonnepanelen. Samen met een aantal collega-parlementairen van de meerderheidspartijen diende Vlaams volksvertegenwoordiger Valerie Taeldeman (CD&V) hiervoor een voorstel van decreet in bij het Vlaamse parlement. Dat voorstel werd zonet in de bevoegde commissie van het Vlaamse parlement unaniem goedgekeurd.

ook sociale woningen
Philip Kinsey - stock.adobe.com

Zonnepanelen op sociale huurwoningen zorgen niet alleen voor meer duurzame energie, ze zullen ook leiden tot een forse verlaging van de energiefactuur van de huurders van een sociale woning. Voor een modaal gezin gaat het al snel om een besparing van enkele honderden euro’s per jaar.

Voorfinanciering

Het is de sociale huisvestingsmaatschappij die de zonnepanalen plaatst en voorfinanciert. Zij wint die investering terug door die, gespreid over bijvoorbeeld 25 jaar (de minimale levensduur van de zonnepanelen), te verrekenen in de huurprijs. De sociale huurder geniet van de opbrengst van de zonnepanelen in de vorm van een lagere elektriciteitsfactuur.

Die verlaging is een pak groter dan de verhoging van de huurprijs. Per saldo bespaart een modale huurder (met een verbruik van 3.500 kwh per jaar) gemakkelijk enkele honderden euro per jaar. 

Win-win

“Dit is een win-win-situatie met een lagere energiefactuur voor de sociale huurder en een energiezuinige woning voor de verhuurder. Het is dus een bij uitstek sociale maatregel die zorgt voor meer duurzaamheid”, stelt Valerie Taeldeman.

Potentieel

Vandaag zijn er in Vlaanderen zo’n 150.000 sociale huurwoningen. Het potentieel is dus groot. Bij de 68.000 eengezinswoningen en de ruim 4.000 duplexwoningen is het plaatsen van zonnepanelen het makkelijkst. Maar ook op de daken van de bijna 79.000 sociale appartementen kunnen zonnepanelen geplaatst worden. Daarmee kan dan elektriciteit opgewekt worden voor de gemeenschappelijke delen.

Oriëntatie

Vlaamse sociale huisvestingsmaatschappijen zijn ervan overtuigd dat ze met dit voorstel binnen het jaar liefst 20.000 sociale woningen met zonnepanelen kunnen uitrusten. Al blijft het altijd zaak om die daken te kiezen die voldoende rendement kunnen bieden dankzij bijvoorbeeld een goede oriëntatie.

 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten