Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Oude padelballen ingezet als geluidsisolatie tussen verdiepingen

B&R Bouwgroep uit Arendonk test een nieuwe grondstof voor ontkoppelingsmatten tegen transmitterend geluid in bv. gebouwen in kruislaaghout (cross laminated timber of clt). Vermalen padelballen kunnen de basis worden van een performant akoestisch isolatiemateriaal.

Oude padelballen
Padel is een gigantisch succes, ook in ons land. De ballen waarmee padel gespeeld wordt, lijken op de klassieke tennisballen, maar ze verslijten sneller. Sommige spelers vinden de padelballen al na een paar wedstrijden te ‘zacht’ om er nog verder mee te spelen. “In Vlaanderen en waarschijnlijk overal ter wereld worden zo vele duizenden padel- en tennisballen weggegooid bij de pmd of het huisvuil omdat ze versleten zijn”, zegt Frederik Verstraete van B&R Bouwgroep, zelf een fervent padelspeler en zelfs lesgever. “Toen ik daarover nadacht, lag de oplossing voor de hand: die ballen zijn gemaakt van rubber en vilt en zijn zo een perfecte grondstof voor akoestische isolatie tussen bouwlagen.”
 
Verstraete wil op de padelclub in Temse, waar hij zelf speelt, containers plaatsen om versleten ballen in te zamelen. Die worden dan  verpulverd om er akoestisch isolatiemateriaal van te maken, ongeveer zoals reeds het rubber van autobanden tot ontkoppelingsmatten wordt verwerkt. In Nederland worden naar verluidt elk jaar zowat 10 miljoen tennis- en padelballen weggegooid. In België zal dat vermoedelijk niet veel minder zijn.
 
B&R Bouwgroep zal de nieuwe akoestische isolatie testen op zijn site in Arendonk. De Antwerpse bouwgroep heeft met Sustalutions een heel programma lopen om duurzamer te bouwen en test bv. ook lokaal geteelde hennep als grondstof voor akoestische isolatie.
 
%%ARTICLELIE:42382%%https://www.bouwkroniek.be/article/b-r-bouwgroep-test-kalkhennepisolatie-als-barriere-tegen-transmitterend-geluid.42382%%/ARTICLELIE:42382%%
 
 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten