Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Oudenaarde trekt 14 miljoen uit voor Woeker

De stad Oudenaarde investeert ruim 14 miljoen € in de herinrichting van de Woeker-site en de bouw van een nieuwe cultuurzaal. Ook de cultuurdienst zal daar haar thuisbasis krijgen. Dit wordt één van de belangrijkste projecten in Oudenaarde van deze legislatuur en om er zeker van te zijn dat het projectgebied mooi aansluit bij enerzijds de Markt en anderzijds het Liedtspark, zal het stadsbestuur hiervoor de hulp inroepen van de Vlaamse Bouwmeester. Er staan nog wel meer interessante projecten in het meerjarenplan van de stad.

Oudenaarde trekt 14 miljoen uit voor nieuwe Woeker

Het budget voor de heraanleg van voetpaden wordt verhoogd tot 500.000 € per jaar. Dit bedrag staat nog los van de aanpak van voetpaden die deel uitmaken van grotere weg- en rioleringswerken. Oudenaarde blijft sterk inzetten op zuiver grond- en oppervlaktewater; de komende periode zijn nieuwe rioleringsprojecten voorzien zoals Rietgracht, Cluster Broeke (Mater), Sint-Jozefsplein, Molenkouter, Klokkeveld,…  Hieraan is een investering gekoppeld van in totaal bijna 16 miljoen €.

Jaarlijks voorziet Oudenaarde ongeveer 260.000 € voor het halen van de klimaat- en energiedoelstellingen en daarbovenop investeert de stad in zonnepanelen, duurzame (deel)wagens en energetische renovaties of nieuwbouw van stadsgebouwen. Bovenop de 180.000 € die is voorzien voor de uitbreiding van het groenareaal in het kleinstedelijk gebied, wordt een investeringsbudget van 50.000 € per jaar uitgetrokken voor de aankoop van gronden voor natuurontwikkeling. Nog in deze legislatuur trekt het bestuur jaarlijks 80.000 € uit voor het ondergronds brengen van glasbollen. Tegen het einde van de legislatuur zijn alle glasbollen waar mogelijk ondergronds gebracht.

De stad trekt 1,8 miljoen € uit om de Saffersbuurtschuur te kunnen uitbouwen tot een heus bedrijvencentrum en een incubator voor startende bedrijven. Parkbegraafplaats Meulewal krijgt een grondige facelift waardoor deze stedelijke begraafplaats groener en natuurlijker wordt en er voldoende ruimte komt voor een strooiweide en natuurbegraafplaatsen.

Ook op betaalbaar en kwaliteitsvol wonen blijft Oudenaarde zwaar inzetten. In samenspraak met de sociale huisvestingsmaatschappij wil de stad zowat 200 bijkomende sociale huurwoningen realiseren.

Ontmoetingscentra

Het Oudenaardse bestuur investeert verder in de uitbouw van de ontmoetingscentra in de deelgemeenten. In 2020 staat de afwerking gepland van OC Amigo (Heurne), OC Eine en de pastorie in Ename. In 2021-2022 starten ook de werken aan een nieuw ontmoetingscentrum in Ename.

De stad plant deze beleidsperiode 8.600.000 € uit te geven voor de aanleg van nieuwe fietspaden en het wegwerken van missing links. Ook de fietstunnel onder de N8 (die integraal wordt gesubsidieerd) behoort hiertoe. Een studiebureau zal zich buigen over een nieuw mobiliteitsplan voor groot Oudenaarde en ook een grondige inventarisatie van het parkeerbeleid (capaciteit, bezetting, zones,…) staat op de planning.

Atletiekstadion

Inzake sport gaat ruim 7 miljoen € naar de verdere uitbouw van de sportsite, met de ontwikkeling van een nieuw voetbal- en atletiekstadion dat voldoet aan de actuele criteria.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten