Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

OVED vindt nieuwe S-peileis wel haalbaar

Heel wat federaties uit de bouwsector vrezen dat de S-peileis van 31 niet haalbaar is. Op basis van de ervaringen van hun leden stelt  het Overlegplatform van Energiedeskundigen (OVED) echter vast dat de meeste bouwprojecten de S-peileis van 31 vrij gemakkelijk halen, mits een tijdige afstemming met de epb-verslaggever van bij het eerste ontwerp.

s-peil
fotopoly - stock.adobe.com
Woningen met bouwaanvragen vanaf 1 januari 2018 moeten nu voldoen aan de S-peileis van 31. Het S-peil vervangt het K-peil en de netto energiebehoefte. De verstrenging van de E-peileisen die de voorbije jaren gebeurden onder invloed van Europa zorgden er telkens voor dat een ander type bouwproject het wat moeilijker kreeg om te voldoen, maar de introductie van het S-peil is volgens de OVED-leden (epb-verslaggevers en -adviseurs) niet zo zorgwekkend als de bouwfederaties of architectenverenigingen vrezen.

Kritiek 

De vaak gehoorde kritiek op S31 dat enkel nog compacte kubusvormige woningen of bunkers mogelijk zijn, is volgens het OVED onterecht. Het studienetwerk van OVEDplus dat uit 90 epb-verslaggevers bestaat, houdt zich reeds verschillende jaren bezig met simulaties van de impact van elke nieuwe regelgeving en koppelt die bevindingen of nieuwe inzichten terug naar de overheid en de sector.

Een 50-tal simulaties maakten duidelijk dat de meeste bouwprojecten de S-peileis van 31 vrij gemakkelijk haalden. De bijkomende inspanningen om aan de E- en S-peileisen te voldoen voor 2018 zijn eerder beperkt, op enkele uitzonderlijke bouwprojecten na, zoals bij heel grote vrijstaande villa’s met veel glas en bij lange smalle dakappartementen met veel glas of een penthouse.

Overisoleren 

Voorts zijn de bouwfederaties en architectenverenigingen bezorgd dat de S-peileis van 31 zal leiden tot het overisoleren van de schil voorbij het kostenoptimum, maar dat blijkt niet de ervaring van het OVED. Concreet kan je volgens hen naast extra isoleren nog heel wat andere maatregelen nemen om de gebouwschil efficiënter te maken.

Voor bouwaanvragen vanaf 2021 zou de S-peil­eis nog verstrengd worden tot S28. Dat kan wel problemen geven bij bouwprojecten. Het Vlaams Energieagentschap (VEA) zal daarom in samenwerking met andere actoren zoals het OVED onderzoeken of S28 tegen 2021 wel of niet moet versoepeld worden. Bovendien rijst de vraag of die bijkomende maatregelen tot S28 nog wel kosteneffectief zijn: weegt de energie die je in de steeds energiezuinigere materialen stopt (van de productie tot de eindverwerking) nog wel op tegen de energie die je ermee bespaart?

Epb-adviseur

Om aan de S-peileis te voldoen en het hele ontwerp energetisch te optimaliseren, is het volgens het OVED wel van cruciaal belang dat de epb-verslaggever van bij het eerste ontwerp ingeschakeld wordt. De epb-verslaggever heeft zich door de jaren heen gespecialiseerd tot dé energie-expert of -adviseur van het bouwteam. Hij rapporteert niet alleen, maar staat de bouwheer, de architect, de ingenieur stabiliteit, technieken of akoestiek, de veiligheidscoördinator, aannemers en installateurs bij met zijn bouwtechnisch en energetisch advies in het kader van de epb-regelgeving.

De epb-adviseur kan op basis van zijn ervaring en kennis de gevolgen van de S-peileis inschatten voor elk gebouw met zijn eigen specifieke gebouwtypologie, grootte, vormfactor, glasfracties (verhouding glas/vloeroppervlakte), inertie van de schil, bouwknoopanalyse, zonnewinsten en beschaduwing, luchtdichtheid (n50), …  en zo doordachte en praktijkgerichte oplossingen aanreiken binnen het bouwteam om het gebouw aan de S-peileis te laten voldoen.

 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten