PFAS-verontreiniging in Willebroek wordt begin 2022 gesaneerd
Op de site van de voormalige papierfabriek De Naeyer in Willebroek werd afgelopen zomer een bodemverontreiniging met PFAS vastgesteld. Omdat daar recent een nieuwe woonzone werd aangelegd, die nog deels in ontwikkeling is, werd versneld bijkomend onderzoek uitgevoerd. De resultaten van het tussentijdse rapport van het site-onderzoek tonen dat de verontreiniging met PFAS in de toplaag verspreid is over de ganse woonwijk, zonder dat een specifieke bron aangeduid kan worden. Daarom werd beslist om de volledige woonzone te saneren om de gezondheidsrisico’s op lange termijn weg te nemen.
De OVAM start nu met de voorbereiding van deze sanering en werkt samen met de deskundigen een tijdslijn uit. Door de omvang wordt per deelzone gewerkt. Ook de ontwikkelaars, die momenteel in de wijk projecten laten uitvoeren door aannemers, worden betrokken bij de aanpak. De eerste werken moeten al starten begin 2022 en zullen ongeveer zes maanden duren. Karl Vrancken, opdrachthouder namens de Vlaamse regering voor de aanpak van de PFAS-verontreiniging, zegt: “Ik ben erg tevreden met de voorgestelde aanpak, omdat hij rekening houdt met de noden van de bewoners, de ernst van de verontreiniging en de speciale situatie van deze fabriekssite. Het gaat om een zone waar mensen net een huis gebouwd hebben of waar ze binnenkort komen wonen. De zone is een grote bouwwerf, wat tegelijk de kans biedt om de verontreiniging nu grondig aan te pakken.”
“Eindelijk goed nieuws voor onze bewoners op de oude fabriekssite. Ik ben een bijzonder tevreden burgemeester. Enerzijds tevreden met de kordate aanpak en alle reeds geleverde inspanningen. Anderzijds heel tevreden met de beslissing om deze woonsite prioritair te saneren. De bewoners kunnen nu eindelijk gerustgesteld worden voor een mooie toekomst in een gezonde leefomgeving”, zegt burgemeester van Willebroek Eddy Bevers.
“Of het nu gaat om de inwoners van Willebroek of over de overheden zelf, eigenlijk heeft niemand iets aan eindeloos gepalaver over wie de sanering van deze gronden op zich zou moeten nemen. Zo snel mogelijk deze verontreinigingen opkuisen is dan ook wat we gaan doen. De OVAM neemt ten volle de handschoen op om al volgend jaar te starten aan de werken. Het is intussen geen geheim meer dat de PFAS-problematiek Vlaanderen voor grote uitdagingen stelt, maar we pakken die zo doortastend mogelijk aan met de bescherming van ons leefmilieu en de gezondheid van de mensen als belangrijke drijfveer”, besluit Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir.