Plannen voor zonnepark rond Tsjernobyl
De Oekraïense regering heeft plannen om van het onbewoonbare gebied rond de kerncentrale van Tsjernobyl één van de grootste zonneparken ter wereld te bouwen. Na de kernramp in 1986 werd rondom de centrale van Tsjernobyl een spergebied van 1.000 m² afgebakend. De nog steeds aanwezige straling maakt landbouw of houtkap in deze zone te gevaarlijk, maar Oekraïne vindt het enorme onbewoonde gebied wel geschikt voor de plaatsing van een zonnepark. Er wordt gedacht aan een installatie van 6.000 ha, goed voor een capaciteit van 1 gigawatt.
Volgens minister van Ecologie Ostap Semerak hebben twee Amerikaanse investeerders en vier Canadese energiebedrijven al interesse getoond. 'De Tsjernobylsite heeft een goed potentieel voor hernieuwbare energie. Er zijn hoogspanningsleidingen die voor de kerncentrale werden gebruikt, de grond is er bijzonder goedkoop en we hebben personeel dat opgeleid is om in energiecentrales te werken', verklaarde de minister tegenover het financiële nieuwsagentschap Bloomberg. Meer hernieuwbare energie betekent voor Oekraïne ook een manier om minder afhankelijk te worden van Russisch gas.
De stad Tsjernobyl ligt aan de rivier de Pripjat in het noorden van Oekraïne, niet ver van de grens met Wit-Rusland. Vóór de ramp telde de stad ongeveer 15.000 inwoners. Nu woont er vrijwel niemand, omdat dit niet meer mogelijk is door de nog steeds grote aanwezigheid van radioactiviteit in het gebied. De kernreactor ontplofte tijdens de nacht van 26 april 1986. Het was het tot nog toe zwaarste ongeval met een kerncentrale waarbij grote hoeveelheden radioactieve stoffen vrijkwamen en er tot op heden gevolgen voor de volksgezondheid zijn.
Duizenden slachtoffers
Bij de brand en de explosie kwamen 31 mensen om. Meer dan 24 uur later, op 27 april, kwam de evacuatie van de directe omgeving op gang. Na tien dagen waren ongeveer 135.000 mensen geëvacueerd uit een gebied met een straal van 30 km rond de reactor. De 30 km-zone mag sinds enkele jaren weer betreden worden omdat de straling is gedaald, maar de wet verbiedt permanente bewoning in het gebied. Ook groenten en fruit uit de zone zijn nog steeds ongeschikt voor menselijke consumptie. Het aantal indirecte en latere slachtoffers als gevolg van de straling valt moeilijk te becijferen, maar loopt in de duizenden.
Betonnen sarcofaag
Al vrij snel na de ramp werd de reactor in een betonnen sarcofaag gekapseld. Door de grote haast waarmee deze werd gebouwd en de hoge stralingsniveaus, vertoonde het omhulsel al gauw scheuren. Daarom werd beslist een nieuwe sarcofaag over de oude heen te bouwen. De bouw hiervan begon in maart 2012 en zal in principe in november 2017 worden afgerond. Dit 150 m lange, 257 m brede en 105 m hoge bouwwerk in de vorm van een grote betonnen boog, wordt op enkele honderden meters van de reactor gebouwd en zal nadien via een rolsysteem op zijn plaats worden geschoven. Het project is in 2007 gegund aan het Franse consortium Novarka (bestaande uit o.a. Vinci Construction en Bouygues Construction). De totale kosten voor het afschermen van de restanten van de centrale worden geraamd op 1,54 miljard '.
De drie overige reactoren van de Tsjernobyl-centrale werden na verloop van tijd weer in gebruik genomen. De plannen voor de bouw van reactor 5 en 6 werden in 1989 stopgezet. Nadat Oekraïne in 1991 onafhankelijk was geworden, stond de nieuwe regering onder grote internationale druk om de energiecentrale, die 5% van het land van energie voorzag, te sluiten. Op 15 december 2000 ging de energiecentrale in Tsjernobyl voorgoed dicht. Op 10 april 2015 werd een begin gemaakt met de ontmanteling van de centrales 1, 2 en 3.