Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Premie zero-emissievoertuigen verlengd

De Vlaamse regering heeft de premie voor zero-emissievoertuigen verlengd tot eind 2020. Het gaat om premies voor batterij-elektrische wagens, bromfietsen of motorfietsen en auto’s op waterstof. Ook taxibedrijven zullen in de toekomst zo’n premie kunnen aanvragen. “We merkten dat deze premie voor vele Vlamingen het verschil maakt tussen overstappen op zero-emissie of niet. Daarom willen we de premie nu met één jaar verlengen en dus over deze legislatuur tillen. Het staat de volgende regering natuurlijk vrij om de situatie opnieuw te beoordelen en de premie nog langer aan te houden”, verklaart Vlaams minister van Energie Lydia Peeters.

zero emissie
©malp - stock.adobe.com

Sinds 1 januari 2016 kunnen Vlamingen een premie krijgen voor de aankoop van een zero-emissiewagen, dat is een wagen met een batterij of op waterstof. De voorbije jaren zijn de categorieën uitgebreid naar bestelwagens, deelauto’s, elektrische bromfietsen en motoren. Ook taxibedrijven, die vergelijkbaar zijn met deelwagens waarvoor de premie al mogelijk was, kunnen deze voortaan krijgen omdat ze volgens de minister een voorbeeldfunctie hebben.

De premies voor de goedkopere segmenten van auto’s (tot 31.000 € en tot 41.000 €) blijven behouden op hetzelfde niveau als vandaag tot eind 2020. We spreken over 4.000 € voor de ‘goedkoopste’ modellen tot 31.000 € en 3.500 € voor de modellen tot 41.000 €. Ook voor bromfietsen en motoren blijven de premies dezelfde, respectievelijk 750 en 1.500 €.  

Om zoveel mogelijk mensen de kans te geven om de overstap te maken, ligt de klemtoon meer op tweewielers en op het wat goedkopere wagensegment. Voor duurdere wagens daalt de premie dan ook tot ze wordt stopgezet eind 2020. Voor de verlenging en uitbreiding is een wijziging van het Energiebesluit nodig. Het wijzigingsbesluit gaat nu voor advies naar de Raad van State.
 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten