Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Premieverlies dreigt door langere leveringstermijnen zonnepanelen

Talrijke pv-installateurs hebben klanten die het hogere premiebedrag waarop ze hadden gerekend dreigen te verliezen omwille van de huidige leveringsproblemen van omvormers en zonnepanelen. Volgens Nelectra, de beroepsfederatie voor de elektrosector, kampt de helft van de installateurs met het probleem. In 2023 daalt de premie voor de plaatsing van zonnepanelen van maximaal 1.500 euro naar maximaal 750 euro. Een voorwaarde voor die premie is dat de volledige installatie werkt én gekeurd is. 

Premieverlies dreigt door langere leveringstermijnen zonnepanelen
Elena Elisseeva
Uit een enquête die afgenomen werd bij kleine en middelgrote bedrijven in de elektrotechnische sector, blijkt dat 95% van de bedrijven een achterstand ondervindt in de levering van omvormers, een toestel dat de gelijkstroom die geproduceerd wordt door zonnepanelen omzet naar wisselstroom en zo het gebouw voorziet van groene stroom. De achterstand bij de leveranciers van die toestellen loopt op tot 8 maanden en in sommige gevallen krijgen ze zelfs geen inschatting meer en is de datum van levering totaal onbekend. Zes op de tien installateurs vrezen ook dat de voorziene uitvoeringstermijn door leveringsproblemen in het gedrang komt, ook al zijn alle onderdelen tijdig besteld.
 
“De installateurs staan met hun rug tegen de muur. Dit is een geval van overmacht,” zegt Viviane Camphyn, gedelegeerd bestuurder van Nelectra. De beroepsvereniging dringt er bij Vlaams minister van Energie Zuhal Demir op aan dat wie een ondertekende offerte of contract voor een pv-installatie heeft met als deadline bijvoorbeeld eind augustus 2022, na de installatie en keuring in 2023 toch nog van het verhoogde premiebedrag kan genieten. Voor Nelectra is het ook prioritair dat mogelijke misbruiken zoals anti-datering van bestelbonnen worden voorkomen. 
 
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten