Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Recyclagestrategie zorgt voor forse CO2-besparing

De Belgische roofingfabrikant Derbigum heeft de voorbije acht jaar sinds de uitbreiding van zijn recyclagesysteem naar extern ingezameld materiaal, ongeveer 12.800 ton CO2 bespaard. “Recycleren zit al sinds 1999 in onze bedrijfsstrategie. Wat toen begonnen is met de recyclage van ons eigen productieafval is vanaf 2010 uitgegroeid tot een volledig recyclagesysteem met extern ingezameld materiaal. Sinds die dag zijn we beginnen meten en zo blijkt dat we tot vandaag in totaal zowat 25.600 ton bitumen gerecycleerd hebben, wat overeenkomt met een CO2-besparing van 12.800 ton”, verklaart Koen Sneiders, recycling & waste expert bij Derbigum.

Recyclagestrategie zorgt voor forse CO2-besparing



Om een idee te geven van wat dit voorstelt inzake volume: dat zijn 35.700 vrachtwagens met oplegger; achter elkaar gezet krijg je een file van ongeveer 643 km. Dit is in vogelvlucht de afstand van Brussel tot Berlijn.

Toen Derbigum in 1999 op zijn productiesite in Perwez de eerste versie van de ‘Macalusor’ installeerde, was dit oorspronkelijk met de bedoeling om voor het productieafval een economisch verantwoorde oplossing te bieden. Tot dan werd alle productieafval van afgewerkte dakbanen bij gebrek aan alternatieve oplossingen immers noodgedwongen richting stortplaats afgevoerd. De Macalusor liet toe het productieafval opnieuw te verwerken in nieuwe dakbanen, zonder kwaliteitsverlies. De eerste stap in duurzaam denken en doen was gezet. Die visie zou zich bij Derbigum voort ontwikkelen en resulteerde al snel in het behalen van een ISO 14001-certificaat en de EMAS-norm.

In 2010 werd een volgende stap gezet en werd het recyclagesysteem geleidelijk uitgebreid naar extern ingezameld materiaal. De bedoeling was de oude bitumen dakbedekking van dakrenovaties te hergebruiken als secundaire grondstof; een oplossing die in theorie zeer mooi klinkt, maar in de praktijk heel wat moeilijker uitvoerbaar is. Ondanks herhaalde inspanningen bleef het materiaal te zeer vervuild met stoorstoffen om correct te kunnen recycleren. Het materiaal wordt immers rechtsreeks ingezet in de productie van een specifiek daartoe ontwikkeld product; dit impliceert een hoge zuiverheidsgraad.

“Daarom hebben we twee jaar geleden aanzienlijk geïnvesteerd in het hele recyclagesysteem en werken we nu nog uitsluitend via twee kanalen: de ophaling van snijafval (plaatsingsafval) via inzamelpunten bij de distributie en het tweede via gespecialiseerde afbraakfirma’s, waarbij zij erop toezien dat reeds op de bouwwerf correct gesorteerd wordt. Ondertussen zijn beide ophaalsystemen, samen met het eigen productieafval, goed voor een volume aan gerecycleerd bitumen voor de productie van zowat 1 miljoen m² dakbanen”, vertelt Koen Sneiders.

Het gerecycleerde bitumen wordt verwerkt in een onderlaag, Derbicoat NT, en een toplaag, Derbigum NT, respectievelijk met een aandeel van 30 en 25% gerecycleerd bitumen. NT staat voor ‘New Technology’; beide producten maken immers deel uit van een gamma van producten ontwikkeld via een nieuwe technologie die Derbigum zelf op punt gesteld heeft. Deze producten stoten tijdens hun levenscyclus aanzienlijk minder CO2 uit en zijn daardoor milieuvriendelijker. Voor beide membranen heeft PriceWaterHouseCoopers een levenscyclusanalyse gemaakt die dit alles certificeert.

De Belgische onderneming Derbigum is gespecialiseerd in energiebesparende en duurzame roofing. De onderneming, gestart in 1932 als familiale kmo in de waterdichting van daken en platte oppervlakken, is dankzij continue investeringen en een uitstekende service uitgegroeid tot een wereldspeler. De groep telt twee productie-eenheden in België (Lot en Perwez) en stelt wereldwijd 350 mensen tewerk. Meer dan twee derde van de productie is bestemd voor export. De geconsolideerde groepsomzet van Derbigum bedraagt 107 miljoen €.

 
 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten