Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

REFORMERS wil kleine en middelgrote industriële sites energieneutraal maken

Met een grote testlocatie op het bedrijventerrein Boekelermeer in het Nederlandse Alkmaar willen 28 partners uit tien Europese landen bewijzen hoe Renewable Energy Valleys (REV) het optimale energiesysteem kunnen zijn voor kleine tot middelgrote industriële locaties omringd door woon- en landbouwgebieden. De Vrije Universiteit Brussel (VUB) werkt als centrale spil.

BKBC - 2024-05-20T112655.782
Ben Glim

Het project REFORMERS - Renewable Energy Valleys ging in november 2023 van start. Het is een innovatief project dat vijf jaar zal lopen. Het onderzoeksteam zal bestaande en innovatieve technologieën voor het opwekken, de opslag en de distributie van groene energie, zoals hernieuwbare elektriciteit en groene waterstof, combineren en integreren. 

“In de REV in Alkmaar is momenteel een diverse mix van meer dan 300 bedrijven en 3.000 huishoudens aangesloten op het energienetwerk”, zegt professor Thierry Coosemans, Projectcoördinator van het EVERGi research team van de VUB. “Dat  netwerk stelt de gemeenschap niet alleen in staat om hun eigen hernieuwbare energie te produceren en te gebruiken, maar ook om ze op te slaan en te delen, om de potentiële energieonbalans te beperken en aan de energievraag te voldoen.”

Het  onderzoeksteam zal een toolbox en een digitale tweeling ontwikkelen, testen en gebruiken om de beste oplossingen naar voor te schuiven en voortdurend te verbeteren op weg naar zelfvoorzienende Energy Valleys. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten